Un blogger din Habarovsk, regiune din estul Rusiei, spune ca serviciul federal de informatii FSB l-a acuzat de crearea unei "miscari interlope teroriste homosexuale" in tentativa de a schimba regimul de la Moscova, potrivit site-ului Amurburg.ru, citat de The Moscow Times. Bloggerul Andrei Marcenko a spus ca, joi, mai multi anchetatori neidentificati au dat peste cap apartamentul unde locuieste acesta, in cautare de dolari americani, materiale extremiste sau droguri.

Blogerul terorist homosexual Andrei MarcenkoFoto: VK

Mercenko este citat spunand ca anchetatorii "au fost foarte agresivi, iar unul dintre ei a spus imediat ca va trebui sa merg cu ei, dupa ce termina raidul; parea sa fie foarte increzator ca vor gasi ceva. Judecand dupa cele doua camere video [pe care le aveau cu ei], se asteptau sa gaseasca milioane de dolari, carti interzise si multi minori".

Bloggerul, care in prealabil si-a exprimat sprijinul atat pentru drepturile homosexualilor, cat si pentru guvernul de la Kiev, spune ca a fost chemat prima data la sediul FSB in urma cu o saptamana, fiind acuzat de crearea unei "miscari interlope teroriste homosexuale" impreuna cu Alexandr Iermoskin, un activist pentru drepturile minoritatilor sexuale. Scopul presupus al acestei miscari: starnirea unei "revolutii portocalii" in regiunea Habarovsk, din rasaritul extrem al Rusiei.

Joi, el a publicat mai multe fotografii cu banci din Habarovsk, vopsite in culorile drapelului ucrainean. Fotografiile erau insotite de textul: "Banci incorecte politic intr-o curte din Habarovsk. Sunt curios, departamentul impotriva extremismului ii cauta, deja, pe cei care le-au vopsit?" La scurt timp, a aparut un alt mesaj, publicat de un prieten in numele lui Andrei Mercenko: "In aceasta seara a avut loc un raid la apartamentul sau. Il acuza de extremism si de sprijin pentru Ucraina".

In timpul operatiunii FSB, bloggerul spune ca au fost confiscate patru calculatoare, cinci telefoane si alte echipamente, lasandu-l fara niciun mijloc de comunicare de la domiciliu. El era asteptat sa se prezinte pentru audieri suplimentare in cursul zilei de vineri, Marcenko asteptandu-se sa fie acuzat de incitare la ura, acuzatie pentru care ar putea primi o pedeapsa maxima de patru ani inchisoare.

Potrivit sursei citate, FSB nu a oferit nicio confirmare cu privire la existenta vreunei actiuni impotriva lui Marcenko.