Confruntarile intre insurgenti prorusi si militari ucraineni s-au soldat in decursul a cinci luni cu peste 2.200 de morti (civili si combatanti) in regiunile separatiste din estul Ucrainei, potrivit ONU, relateaza AFP, care prezinta datele-cheie ale revoltelor din Ucraina.

HotNews.roFoto: Hotnews

APRILIE 2014

- 6 aprilie: La doua saptamani dupa anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia, manifestantii prorusi ocupa institutii oficiale la Harkov, Donetk si Lugansk, principalele orase din est, situate la granita cu Rusia.

- 7 aprilie: Insurgentii proclama "Republica Donetk". Kievul acuza Moscova ca urmareste invadarea Ucrainei, cu scopul de a "dezintegra" tara.

- 13 aprilie: Kievul lanseaza o "operatiune antiterorista" in est.

- 17 aprilie: Acord la Geneva intre Ucraina, Rusia, Statele Unite si UE in legatura cu detensionarea crizei, respins de separatisti

- 25 aprilie: Sapte observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) sunt retinuti la Slaviansk de insurgenti si eliberati la 3 mai.

MAI

- 2 mai: Cele mai grave violente de la schimbarea puterii la Kiev, peste 50 de morti, dintre care 42 la Odesa (in sud) si 10 la Slaviansk

- 9 mai: Prima vizita a presedintelui rus Vladimir Putin in Crimeea, peste 20 de morti in luptele de la Mariupol, in sud-est, potrivit Kievului

- 11 mai: Sustinere masiva a locuitorilor din regiunile Donetk si Lugansk la referendumul privind independenta, considerat "ilegal" de Kiev si occidentali

- 19 mai: Vladimir Putin ordona retragerea trupelor de la frontiera cu Ucraina si cere Kievului sa-si retraga fortele din est. "Nicio dovada" privind retragerea fortelor ruse, anunta NATO. Un soldat ucrainean este ucis in apropiere de Slaviansk.

- 22 mai: Cel putin 18 soldati sunt ucisi in doua atacuri separate, la Volnovaka (in regiunea Donetk) si la Rubijn (in regiunea Lugansk), cele mai grele pierderi militare suferite de Kiev de la inceputul operatiunii in est.

- 23 mai: Cel putin cinci combatanti, patru separatisti prorusi si un voluntar dintr-un "batalion" de sustinere a armatei ucrainene, sunt ucisi in luptele din apropiere de Karlivka, la nord-est de Donetk.

- 25 mai: Alegerile prezidentiale din Ucraina sunt castigate de prooccidentalul Petro Porosenko (cu 54,7 la suta din voturi). Majoritatea sectiilor de vot raman inchise in estul tarii.

- 26 mai: Inceputul unei "operatiuni antiteroriste" a armatei impotriva insurgentilor prorusi.

- 28 mai: Porosenko promite sa puna capa "terorii" separatiste din estul Ucrainei.

- 29 mai: Insurgentii doboara un elicopter al armatei ucrainene, la Slaviansk, provocand moartea a 14 militari.

IUNIE

- 14 iunie: Un avion de transport militar ucrainean este doborat de separatisti, incident soldat cu 49 de morti.

- 16 iunie: Rusia intrerupe livrarile de gaza catre Ucraina.

- 20 iunie: Porosenko anunta incetarea focului in estul tarii, timp de sapte zile, in cadrul unui plan de pace care include descentralizarea puterii.

- 24 iunie: Insurgentii prorusi omoara noua militari prin distrugerea unui elicopter la Slaviansk.

- 26 iunie: Patru observatori ai OSCE, rapiti pe 26 mai, au fost eliberati de catre separatisti. Alti patru observatori au fost eliberati pe 28 iunie.

- 27 iunie: Ucraina semneaza la Bruxelles un Acord de Asociere cu Uniunea Europeana, suscitand o reactie dura din partea Rusiei.

- 28 iunie: Porosenko prelungeste cu 72 de ore armistitiul privind incetarea focului in estul tarii.

IULIE

- 1 iulie: Kievul anunta ca nu va mai prelungi armistitiul si reia operatiunile militare impotriva insurgentilor prorusi din estul tarii. Presedintele rus, Vladimir Putin a declarat ca Porosenko va purta "intreaga responsabilitate" pentru razboiul din estul Ucrainei.

- 5-6 iulie: Rebelii abandoneaza orasul Slaviansk.

- 17 iulie: Distrugerea in zbor a unui avion Boeing al companiei Malaysia Airlines, care s-a prabusit cu 298 de persoane la bord, intr-o zona controlata de separatisti.

- 21 iulie: Kievul desfasoara o ofensiva in zona aeroportului de la Donetk si in regiunea Lugansk.

- 29 iulie: Statele Unite anunta ca au adoptat noi sanctiuni economice impotriva Rusiei, acuzata ca destabilizeaza Ucraina.

AUGUST

- 5 august: Petro Porosenko apreciaza ca fortele ucrainene au luat sub control trei patrimi din teritoriul insurgentilor.

- 7 august: Rusia decreteaza "interdictie totala" pentru majoritatea importurilor de produse alimentare provenite din Europa si Statele Unite, ca raspuns la sanctiunile occidentale.

- 15 august: Kievul sustine ca a distrus partial un convoi de blindate rusesti care intrase pe teritoriul Ucrainei.

- 18 august: Autoritatile de la Kiev afirma ca separatistii au atacat un convoi de refugiati, provocand moartea a 17 persoane.

- 21 august: Kievul anunta ca "o mare batalie" este in curs la Lugansk.

- 22 august: Ucraina denunta o "invazie directa" a Rusiei, dupa sosirea unui convoi "umanitar" rus la Lugansk.

- 25 august: Unsurgentii anunta o contraofensiva in sud-estul Ucrainei. Armata ucraineana afirma ca a oprit o coloana de vehicule blindate venita din Rusia, in apropiere de orasul Novoazovsk, in sudul regiunii Donetk. Kievul anunta capturarea a zece parasutisti rusi pe teritoriul sau.

- 26 august: Negocieri la Minsk intre presedintii Porosenko si Putin, fara rezultate concrete.

- 27 august: Rebelii prorusi ocupa mai mult teritoriu si controleaza drumurile intre Donetk si Novoazovsk. Ucraina cere ajutorul NATO.

- 28 august: Kievul anunta ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk.

sursa: mediafax