Intreaga lume "poate vedea ca forte ruse sunt in Ucraina", a afirmat joi presedintele american Barack Obama, anuntand ca il va primi luna viitoare, la Casa Alba, pe omologul sau ucrainean, Petro Porosenko, relateaza AFP.

"Este evident in ochii intregii lumi ca forte ruse se afla in Ucraina", a declarat Obama, in cursul unei conferinte de presa.

Totusi, el a afirmat ca Statele Unite "nu vor recurge la forta pentru a solutiona problema ucraineana".

"Incursiunea rusa care are loc la ora actuala in Ucraina nu poate duce decat" la sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei, a adaugat presedintele american.

Obama a mentionat ca il va primi pe Porosenko luna viitoare, la Casa Alba.

Ambasadorul Statelor Unite la Natiunile Unite, Samantha Power, a declarat joi ca Rusia trebuie sa inceteze "minciunile" si operatiunile de alimentare a conflictului din Ucraina.

La randul sau, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a acuzat Statele Unite ca trimit in Ucraina "zeci de consilieri", iar armata ucraieana "bombardeaza civili".

Administratia prooccidentala de la Kiev a afirmat joi ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk. Kievul a denuntat, de la inceputul crizei, prezenta unor mercenari si militari rusi pe teritoriul ucrainean.

Aleksandr Zaharcenko, "premierul" autoproclamatei "Republici populare Donetk", a confirmat ca aproximativ 4.000 de mercenari rusi, inclusiv multi militari activi aflati in concediu, au participat in ultimele luni la luptele din sud-estul Ucrainei. Insa Ministerul rus al Apararii a dat asigurari ca in estul Ucrainei nu sunt militari rusi.