​Noul presedinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a depus juramantul de investitura in fata Parlamentului din Ankara, intr-o ceremonie boicotata de deputatii principalului partid de opozitie, relateaza AFP.

Ales pe 10 august pentru un mandat de cinci ani, Erdogan, in varsta de 60 de ani, care ii succede lui Abdullah Gul, a jurat sa ramana atasat “Constitutiei, suprametiei legii, democratiei, principiilor si reformelor lui Ataturk si principiilor Republicii laice”.

Inainte ca Erdogan, inca premier, sa depuna juramantul, alesii Partidului republican al poporului (CHP, social-democrati) au parasit sala pentru a denunta refuzul lui Erdogan de a demisiona din postul de sef de guvern, la scurt timp dupa victoria sale la prezidentiale.

Semn al polarizarii extreme a lumii politice din Turcia, un deputat CHP a aruncat inspre presedintele parlamentului, membru al partidului justitiei si dezvoltarii (AKP, islamo-conservator, aflat la putere), textul regulamentului interior, in huiduilele celor din AKP.

Deputatii altui partid de opozitie, Partidul actiunii nationaliste (MHP, extrema dreapta), au refuzat sa il aplaude pe noul sef de stat.

Dupa ceremonia de pasare a puterii cu Abdullah Gul, Erdogan il va investi pe succesorul sau desemnat, fostul ministru al Afacerilor Externe Ahmet Davutoglu, 55 de ani, care va forma un nou guvern. Componenta guvernului va fi anutanta pana vineri.