Armata ucraneana a anuntat miercuri ca o coloana de blindate rusesti inainta in partea de sud-est a Ucrainei, unde s-a deschis un nou front luni. "Avem informatii cu privire la inaintarea unei coloane alcatuite din 100 de vehicule, inclusiv tancuri, blindate, lansatoare multiple de rachete de tip Grad pe drumul catre Starobeseve-Telmanove", a precizat centrul de presa al Statului Major al operatiunii ucrainene in estul tarii, intr-un comunicat, potrivit Mediafax. Aceasta coloana "marcata cu un triunghi sau un cerc alb" se indreapta catre localitatea Telmanove, situata la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusa si la aproximativ 80 de kilometri sud de Donetk, un bastion al rebelilor prorusi.

Batalionul Donbas pe frontul de la Ilovaisk (Donetsk)Foto: Captura EuroMaidan PR

Telmanove se afla la aproximativ 40 de kilometri nord de Novoazovsk, unde autoritatile ucrainene au afirmat ca au oprit alta coloana de blindate rusesti. Fortele armate ucrainene si separatisti prorusi erau implicate marti in tiruri de artilerie, iar cu o zi inainte in lupte terestre.

Rebelii prorusi au anuntat luni lansarea unei contraofensive la sudul bastionului lor de la Donetk, aparent intr-o tentativa de a prinde armata ucraineana intr-un cleste.

Potrivit armatei ucrainene, alta coloana, alcatuita din sase lansatoare de rachete de tip Grad si camioane cu combatanti la bord a efectuat o incursiune de pe teritoriul Rusiei in localitatea Dibrovka, situata la 110 kilometri est de Donetk.

La Donetk, trei civili au fost ucisi in ultimele 24 de ore in explozii de obuze, in cartierul Petrovski (vest).

  • Principalele evenimente de miercuri privind criza din Ucraina

----------------------------

Joi, ora 02.30 Convorbire Angela Merkel - Vladimir Putin: Cancelarul german a cerut sa se faca lumina asupra prezentei armatei ruse in Ucraina.

"Trebuie sa se faca lumina in privinta raporturilor recente care releva prezenta militarilor rusi pe teritoriul ucrainean", a insistat cancelarul german in discutia cu Putin.

Potrivit unui comunicat al lui Stefan Seibert, purtatorul de cuvant al Guvernului german, Merkel "a subliniat responsabilitatea mare a Rusiei" in obtinerea unei "detensonari" a conflictului din estul Ucrainei.

Joi, ora 00.30Un sistem de rachete antiaerian rus de tip Pantir S1, numit si SA-22, a fost detectat in regiunea de est a Ucrainei, aflata sub controlul separatistilor prorusi, a anuntat miercuri un diplomat al NATO, citat de AFP.

Ora 23:00 O scoala din Donetsk a luat foc dupa ce a fost lovita de obuze de artilerie, in sud-vestul orasului controlat de separatistii pro-rusi, scrie AFP.

Ora 21:24 Serghei Lavrov: Etnicii rusi, romanii si maghiarii din Ucraina trebuie sa convietuiasca in pace

Rusia doreste incetarea confruntarilor si reluarea negocierilor intre Kiev si insurgenti, afirma ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pledand pentru o Ucraina in care comunitatea rusofona, etnicii romani si maghiari sa poata convietui in pace si sa le fie respectate drepturile, informeaza Mediafax citand AFP.

"Noi nu avem interesul de a asista la destramarea statului ucrainean", a declarat Lavrov. "Respectam in totalitate rezultatele referendumurilor organizate in mai in Lugansk si Donetk si ne pronuntam pentru negocieri pe tema votului locuitorilor din sud-estul Ucrainei. Interesul nostru este pastrarea populatiei proruse in Ucraina, unde sa aiba conditii agreabile", a subliniat seful diplomatiei de la Moscova.

"Ceea ce se intampla acum in Ucraina, dupa cum a observat si Crucea Rosie, este un conflict armat intern; pledam pentru aplicarea principiilor prevazute in legislatia internationala: initierea unui armistitiu si inceperea negocierilor", a continuat Lavrov.

"Vrem ca rusii din Ucraina sa traiasca alaturi de ucraineni, impreuna cu maghiarii, cu romanii, sa convietuiasca asa cum faceau pana acum. Vrem ca aceste comunitati sa fie respectate, sa li se respecte drepturile", a insistat ministrul rus de Externe, conform RIA Novosti.

Ora 18:45 Tiruri de artilerie asupra centrului Donetsk-ului: 3 persoane aflate intr-o masina si-au pierdut viata

Mai multe persoane au murit miercuri in estul Ucrainei in urma unor tiruri de artilerie care au lovit centrul orasului Donetsk, bastion al separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei, informeaza AFP. cadavrele au fost gasite intr-un autoturism ars in intregime, au constatat jurnalistii AFP.

Jurnalistii au vazut corpurile carbonizate. Potrivit politistilor aflati la fata locului, corpul soferului a fost ars integral iar persoana este imposibil de identificat. Acestia sustin ca victimele tirurilor de artilerie sunt civili.

Ora 18:24 Rusia neaga ca ar planifica blocarea tranzitului de gaze naturale catre Europa

Ministrul rus al Energiei Alexandr Novak a respins miercuri acuzatiile Kievului la adresa Moscovei potrivit carora autoritatile rusesti ar planifica blocarea tranzitului de gaze naturale catre Europa, relateaza Reuters.

Potrivit ministrului rus, acuzatiile sunt nefondate.

Declaratiile sale au fost publicate dupa ce premierul ucrainean Arseni Iatseniuk afirmase anterior ca autoritatile de la Kiev stiu ca Rusia intentioneaza sa opreasca, in aceasta iarna, livrarile catre Europa.

Intr-o declaratie de presa, Novak arata ca Rusia va depune "eforturi maxime" pentru a-si indeplini obligatiile contractuale fata de importatorii europeni, in pofida problemelor politice.

Novak a mai afirmat ca Rusia este deschisa catre "un dialog constructiv" pe tema energiei cu partenerii interesati, inclusiv Ucraina.

Ora 17:09 Kiev: Trupele rusesti au instalat un cartier general in regiunea Donetsk

Autoritatile ucrainene sustin ca trupele rusesti intrate in Ucraina si-au instalat ￯cartierul general￯ in regiunea separatista Donetsk.

"Potrivit informatiilor de pe teren, cartierul general al batalionului tactic al fortelor armate ruse a fost instalat la periferia localitatii Pobeda", situata la 48 de km de bastionul rebel pro-rus Donetsk, si la 60 de km vest de frontiera cu Rusia, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Armatei ucrainene, Andrii Lissenko.

Lissenko a mai afirmat ca "5 vehicule de transport trupe si un camion KamAZ cu combatanti" s-au instalat pe pozitii in Amvrosiivka, un oras cu 20.000 de locuitori situat la 25 km est de Pobeda.

"Daca si aceasta grupa tactica s-a ratacit si a ajuns accidental pe teritoriul ucrainean, precum parasutistii Diviziei 98 ai armatei ruse, putem sa le amintim ca pot sa se intoarca in Rusia indreptandu-se catre Est", a adaugat reprezentantul Kievului.

Ora 16:23 Lavrov: Cel de al doilea convoi umanitar rus trimis in Ucraina nu va fi ultimul

Cel de al doilea convoi umanitar pe care Rusia vrea sa il trimita in Ucraina ￯nu va fi ultimul￯, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

￯Avem motive sa speram ca vom gasi solutii tehnicesi logistice pentru a trimite un al doilea convoi umanitar in sud-est (sud-estul Ucrainei - n.red.) in viitorul apropiat si sunt sigura ca nu va fi ultimul￯, a aratat seful diplomatiei ruse intr- o conferinta de presa.

Ora 14:17 Premierul Poloniei: Unitati armate regulate rusesti opereaza in Ucraina

Unitatile armatei regulare rusesti opereaza in estul Ucrainei, a de clarat miercuri premierul polonez Donald Tusk, facand trimitere la informatii ale NATO si ale serviciilor de informatii poloneze.

￯Nimeni nu poate lua in serios informatiile privind separatistii din Ucraina. Informatii de ultima ora confirma clar inca o data ca unitati regulare rusesti opereaza in estul Ucrainei￯, a afirmat Tusk in cadrul unui discurs sustinut in Parlamentul de la Varsovia.

￯Aceste informatii ale NATO, insa confirmate si de serviciile de informatii poloneze, sunt deja practic fara echivoc￯, a adaugat el.

Ora 14:05 Un grup de soldati rusi a trecut granita intrand intr-un oras ucrainean, anunta armata ucraineana

Un grup de soldati rusi a trecut granita in vehicule blindate de infanterie si camioane si a intrat in orasul estic Amvrosiyivka, a anuntat miercuri un purtator de cuvant al armatei ucraiene Andri Lisenko, citat de Reuters.

Lisenko a precizat ca in luptele din orasele Horlivka si Ilovaisk, trupele guvernamentale au omorat in jur de 200 de separatisti si au distrus tancuri si sisteme de rachete.

Acesta a mai precizat ca 13 militari ucraineni au fost ucisi in ultimele 24 de ore, iar 36 au fost raniti.