Negocierile dintre presedintii rus si ucrainean s-au incheiat miercuri la Minsk fara mari progrese concrete in vederea incheierii conflictului din estul Ucrainei, Vladimir Putin minimalizand capturarea unor militari rusi pe teritoriul ucrainean, potrivit unei analize AFP citate de Mediafax. Petro Porosenko si Vladimir Putin s-au intalnit tete-a-tete marti, timp de peste doua ore, in cadrul unui summit regional in capitala Belarusului, unde au fost prezenti si reprezentanti ai Uniunii Europene. Porosenko a evocat negocieri "dificile" si "cateva rezultate", dar care par insuficiente pentru a pune capat conflictului sangeros, care dureaza de peste patru luni, intre rebeli prorusi si forte guvernamentale in estul Ucrainei. Vladimir Putin a declarat, la randul sau, ca Rusia este pregatita sa "faca totul" pentru procesul de pace din Ucraina... atunci cand acesta va demara. "Rusia va face totul pentru procesul de pace, daca acesta va fi lansat (in Ucraina). Acest proces trebuie sa inceapa cat mai curand", a afirmat Putin dupa intrevederea cu omologul sau ucrainean, Petro Porosenko.

Putin, Porosenko si MerkelFoto: Captura Youtube.com

Putin a minimalizat insa protestele Kievului de dupa capturarea a zece militari rusi pe teritoriul ucrainean, o incursiune care a avut loc, potrivit Moscovei, in mod "accidental". "Nu am primit informatii din partea Ministerului (rus) al Apararii. Dar, din cate am inteles, ei patrulau la frontiera si au ajuns pe teritoriul ucrainean", a declarat liderul de la Kremlin, sublinind ca si militari ucraineni au incalcat in trecut frontiera si au patruns in Rusia. "Nu a existat niciodata nicio problema si sper ca nu va exista nicio problema cu Ucraina nici de data asta", a spus el.

La randul sau, Petro Porosenko a cerut "actiuni concrete" si a evocat o "foaie de parcurs" in vederea unui plan de pace menit sa puna capat confruntarilor armate, care s-au soldat cu peste 2.200 de morti in decurs de patru luni. El a afirmat ca acest plan a fost sustinut de catre toate partile prezente la Minsk, "fara exceptie".

Sefii de stat rus si ucrainean au abordat, la Minsk, si probleme legate de Acordul de Asociere semnat de Kiev si Bruxelles, document vazut foarte prost de catre Moscova. Decizia precedentului Guvern ucrainean prorus de a suspenda acest Acord a declansat un val de contestare proeuropeana fara precedent, care s-a soldat cu o baie de sange la Kiev, urmata de anexarea Crimeei de catre Rusia in martie si o insurectie armata prorusa in estul tarii. Putin a afirmat ca Rusia si Ucraina au acceptat sa redemareze negocieri pe tema livrarii de gaze naturale. Moscova a inchis robinetul gazelor naturale catre Ucraina in iunie, din cauza unor neplati si dezacroduri cu privire la pret.

  • Zece militari rusi capturati in Ucraina si interogati

Cu cateva ore inaintea intalnirii de la Minsk, Kievul a difuzat interogatorii filmate cu militari rusi capturati in Ucraina.

Unul dintre militari a spus ca a crezut, initial, ca participa la "manevre" in vederea carora li s-a cerut sa acopere cu vopsea alba numerele de inmatriculare ale vehiculelor. El a declarat ca si-a dat seama ca Ucraina si Rusia sunt in razboi, atunci cand bilndata la bordul careia se afla a fost bombardata.

"Au traversat frontiera, probabil accidental, intr-o zona nesemnalizata si nepazita", a declarat pentru agentiile de presa din Rusia o sursa din cadrul Ministerului rus al Apararii.

Armata ucraineana a acuzat frecvent Rusia de efectuarea unor incursiuni pe teritoriul ucrainean si de furnizarea de armament si combatanti insurgentilor prorusi, ceea ce Moscova a dezmintit intotdeauna.

Pe teren, un nou front a fost deschis in apropiere de frontiera ruseasca, in orasul de coasta Novoazovsk (sud-est), unde marti se desfasurau confruntari armate violente. Cu o zi inainte, armata ucraineana a afirmat ca a oprit o coloana de blindate provenind din Rusia in acest sector.

Kievul a afirmat, de asemenea, ca elicoptere apartinand armatei rusesti au atacat o pozitie a grancerilor ucraineni mai la nord, omorand patru militari. Armata ucraineana a anuntat 12 morti in randul trupelor sale in ultimele 24 de ore.

Rebelii prorusi au anuntat ca au lansat o contraofensiva la sud de bastionul lor de la Donetk, aparent intr-o tentativa de a prinde armata ucraineana intr-un cleste.

"Premierul" separatist Aleksandr Zaharcenko a declarat marti ca rebelii nu vor accepta niciun "fals" armistitiu din partea autoritatilor de la Kiev.