Ucraina a afirmat marti ca fortele sale armate au capturat un grup de parasutisti militari rusi care au patruns pe teritoriul ucrainean fiind intr-o "misiune speciala", insa Moscova sustine ca acestia au ajuns acolo din greseala, relateaza Reuters.

Serviciile ucrainene de securitate au difuzat inregistrari video cu marturiile parasutistilor rusi care au fost retinuti de fortele guvernamentale in timp ce luptau alaturi de rebelii pro-rusi in estul Ucrainei. Acestea sunt cele mai solide dovezi de pana acum in sprijinul afirmatiilor Kievului privind implicarea trupelor ruse in conflict. Rusia neaga in schimb acordarea de sprijin militar insurgentilor separatisti.

O sursa din cadrul Ministerului rus al Apararii, citata de RIA Novosti, a afirmat ca soldatii s-au abatut pe teritoriul ucrainean din greseala, in timpul patrularii la frontiera.

Ucraina a respins insa acest lucru. "Nu a fost o greseala, ci efectuau o misiune speciala", a declarat purtatorul de cuvant al armatei ucrainene, Andriy Lysenko.

Intr-o inregistrare postata pe pagina de Facebook a operatiunii antiteroriste desfasurate de Kiev, unul dintre soldatii rusi detinuti, care s-a legitimat drept Ivan Milchakov, si-a prezentat datele personale, inclusiv numele regimentului de parasutisti, despre care a precizat ca are baza in orasul rus Kostroma.

"Nu am vazut pe unde am trecut granita. Ne-au spus doar ca mergem intr-un mars de 70 de kilometri timp de trei zile (...) Totul e diferit aici, nu cum arata la televizor. Am fost trimisi drept carne de tun", a declarat el.

Un alt soldat rus, care s-a prezentat drept sergent Aleksei Generalov, a afirmat: "Nu-i mai trimiteti pe baietii nostri aici. De ce? Acesta nu este razboiul nostru. Si daca noi n-am fi fost aici, nimic din toate acestea nu s-ar fi intamplat. Si-ar fi rezolvat problemele cu guvernul ei insisi".