Cancelarul Angela Merkel, care a facut recent o vizita importanta la Kiev unde s-a intalnit cu presedintele ucrainean Petro Poroshenko, a declarat intr-un interviu la sfarsitul saptamanii ca vizita sa a fost menita sa pregateasca discutiile dintr Porosenko si Vladimir Putin ce vor avea loc marti la Minsk. Ea a declarat de asemena ca Ucraina este “libera sa mearga” in Uniunea Eurasiatica a Rusiei si a mentionat “descentralizarea” Ucrainei, un acord asupra preturilor la gaze si relatiile comerciale ale Ucrainei cu Rusia ca elemente ale unui viitor acord, scrie EU Observer.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Daca Ucraina va spune ‘acum mergem in Uniunea Eurasiatica’, Uniunea Europeana nu va face din asta ceva conflictual, insa va insista asupra unei decizii voluntare” a spus cancelarul german, care a declarat ca solutia la criza din Ucraina trebuie sa nu “ofenseze” Rusia si ca trebuie sa fie una politica.

“Noi (Germania) vrem sa avem relatii comerciale bune cu Rusia de asemenea. Vrem relatii de intelegere cu Rusia. Depindem unul de altul si exista atatea alte conflicte in lume unde ar trebui sa colaboram, asa ca sper sa putem face progrese”, a spus ea in interviul pentru ARD.

EU Observer mentioneaza ca summitul de la Minsk are loc in cadrul Uniuni Vamale a lui Vladimir Putin, la el participand Belarus, Kazahstan si Rusia, insa si Poroshenko si trei oficiali europeni - Catherine Ashton, sefa diplomatiei europene, comisarul pe comert Karel De Gucht si comisarul pe energie, Gunther Oettinger, aceasta participare fiind o premiera.

Uniunea Vamala se va transforma in Uniunea Eurasiatica, politica, pe 1 ianuarie 2015.

Pe de alta parte, in ciuda declaratiilor lui Merkel, Porosenko nu ar putea sa se alature acestei uniuni, intrucat acordul de liber schimb cu UE, care va fi ratificat in septembrie, obliga legal Ucraina sa ramana in afara Uniunii Vamale.

Insa Merkel a sugerat, in timpul vizitei de sambata de la Kiev, ca este pregatita sa face niste concesii Moscovei. “Comertul este foarte important pentru Rusia. Cred ca aceasta importanta trece de economie, are si o componenta psihologica”, a spus ea.

O parte dintre diplomatii europeni considera ca declaratiile facute de Merkel la ARD referitoare la Uniunea Eurasiatica sunt retorice si sublinieaza faptul ca politica externa a Ucrainei este alegerea sa suverana.

Insa alti diplomati se tem ca urmeaza sa se faca un acord cu Moscova peste dorintele Bruxelles-ului si Kievului.

Ce spune un diplomat, pentru EU Observer: “Exista semne ca Germania cauta o revenire la pace si la afaceri ca de obicei, cu orice pret chiar daca asta inseamna amanarea ratificarii acordului de liber schimb al Ucrainei. Asta ar insemna moartea parteneriatului estic. Ar fi o catastrofa pentru politica externa”.

Un editorial Wall Street Journal scrie la randul sau ca Poroshenko a rezistat pana acum incercarilor initiate de Germania de a pune capat avansului militar al Ucrainei si de a face un acord. El pare ca stie ca doar recuperarea controlului al Ucrainei asupra teritoriului sau va fi acceptat acasa, unde a fost ales. Trebuie sa castige pe teren.

Un armistitiu prematur ar duce la un “conflict inghetat”, considera editorialistul WSJ, instabilitate si probleme timp de mai multi ani care ar duce la slabirea democratiei Ucrainei si ambitiilor europene. In acest caz, Vladimir Putin castiga, sustine el.

“Preocupat de Orientul Mijlociu, Washington-ul a facut outsourcing cu dosarul ucrainean in Germania. Cine crede ca o alta intelegere intre Germania si Rusia va calma teritoriile insangerate ale Europei este afon din punct de vedere istoric”, mai scrie el.

Editorialul concluzioneaza astfel: “Un compromis patat in privinta Ucrainei ar fi o calamitate morala si strategica pentru Europa si America”.