Presedintele din Zimbabwe Robert Mugabe a fost primit luni cu mare fast si cu multe complimente la Beijing de catre omologul sau Xi Jinping, de la care spera sa obtina investitii chineze marite pentru a redresa economia tarii sale, transmite AFP.

Robert MugabeFoto: Agerpres

"Sunteti un lider de renume al miscarii de eliberare nationala din Africa (...) avand un prestigiu imens in Africa; un vechi prieten al poporului chinez pe care il respectam enorm", a afirmat Xi, apeland la o emfaza care contrasteaza cu limbajul diplomatic utilizat de obicei de Beijing.

"Prietenia traditionala dintre China si Zimbabwe a fost forjata in lupta comuna impotriva imperialismului, colonialismului si hegemoniei", a continuat presedintele Xi, la o receptie organizata in Marele Palat al Poporului din Piata Tiananmen.

Reales anul trecut, Robert Mugabe - care, in varsta de 90 de ani, este la putere de la proclamarea independentei Zimbabwe in 1980 -, incearca sa refaca economia tarii pe care a ruinat-o in anii 2000. Considerat un paria de catre Statele Unite si Europa, Mugabe se bazeaza pe puternicul sprijin financiar al Beijingului.

"In 34 de ani de relatii, ne-am sustinut reciproc pe caile noastre respective de dezvoltare", a subliniat presedintele chinez.

"Ne simtim ca acasa aici", i-a raspuns Mugabe, primit de Beijing cu onoruri militare.