Premierul francez Manuel Valls a prezentat luni presedintelui Francois Hollande demisia intregului Guvern, transmite Reuters. Presedintia franceza a anuntat ca i-a solicitat lui Manuel Valls sa formeze un nou Cabinet, care va fi prezentat marti.

Manuel VallsFoto: Agerpres

Hollande "l-a primit in aceasta (luni) dimineata pe premier", se arata in comunicat. "Manuel Valls a prezentat presedintelui Republicii demisia Guvernului sau". Presedintia franceza subliniaza ca alcatuirea noului Guvern "va fi anuntata marti"

"Seful statului i-a cerut sa formeze o echipa in conformitate cu orientarile pe care le-a definit el insusi pentru tara noastra", se arata in comunicatul de presa al presedintiei, in contextul in care o criza cu privire la politica economica zguduie Guvernul.

Demisia guvernului vine la o zi dupa ce ministrul Economiei, Arnaud Montebourg (socialist, ca si premierul si presedintele), criticase propriul Guvern pentru ca e fidel politicii "de austeritate" impusa de Germania. Declaratiile lui Montebourg - aspru criticate de anturajul premierului Valls - vin pe fondul unei prelungite crize a economiei franceze, criza adincita, in opinia unor analisti, de masurile ezitante promovate de presedintele Francois Hollande.

Montebourg (de stanga) a cerut noi politici economice si a pus sub semnul intrebarii ceea ce el a numit "obsesia" germana a rigorii bugetare. Ministrul Montebourg a fost pus la punct dur de catre membri din anturajul lui Valls, care considera inacceptabile criticile formulate de catre acesta la adresa politicii economice a Guvernului, relateaza AFP.

"Consideram ca o linie galbena a fost incalcata, in masura in care ministrul Economiei nu se poate exprima in asemenea conditii asupra liniei economice a Guvernului si in legatura cu un partener european ca Germania", a declarat pentru AFP un membru al anturajului lui Valls.

"Premierul a decis sa actioneze", a adaugat sursa, lasand sa planeze indoiala asupra memntinerii lui Montebourg in post.

Montebourg a confirmat luni criticile aduse politicii economice formulate de Francois Hollande si de Manuel Valls, aparandu-se de acuzatia de "incalcare a solidaritatii guvernamentale". El a spus ca nu se plaseaza "in ipoteza" unei plecari a Cabinetului.

Intr-un interviu publicat sambata de cotidianul Le Monde, Montebourg s-a aratat impotriva liniei economice alese de catre premier si presedinte, ambii socialisti ca si el.

"Germania este prinsa in capcana politicii austeritatii pe care a impus-o intregii Europe", a declarat el. "Vreau sa vorbesc despre dreapta germana, care o sustine pe (cancelarul) Angela Merkel. Franta nu are vocatia de a se alinia axiomelor ideologice ale dreptei germane", a spus Montebourg.

"Nu mai putem sa lasam lucrurile sa mearga de la sine", a apreciat ministrul, cunoscut pentru luarile sale de pozitie transante, care au provocat in mai multe randuri polemici in cadrul Executivului.

Declaratiile sale intervin dupa ce Berlinul a respins apelul presedintelui Hollande catre o reorientare a politicilor europene in favoarea cresterii economice si crearii unor locuri de munca, intr-un context de nervozitate economica persistenta in Franta.