Oficiali ai NATO au declarat ca armata rusa a transferat in ultimele zile unitati de artilerie in interiorul Ucrainei si le folosesc pentru a trage in fortele ucrainene, scrie New York Times.

Rusia a negat in mod repetat ca ar fi trimis trupe si echipament militar in Ucraina, la fel cum a negat si orice legatura cu misteriosii barbati inarmati care au inlesnit anexarea de catre Moscova a peninsulei Crimeea - pana cand insusi presedintele Vladimir Putin a afirmat in luna aprilie ca trupele ruse au fost "bineinteles" implicate, noteaza publicatia americana.

A avut loc "o sporire semnificativa a implicarii militare ruse in estul Ucrainei de la mijlocul lunii august pana in prezent, inclusiv folosirea de forte ruse", a transmis vineri intr-un comunicat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. "Artileria de sprijin rusa - atat de peste granita, cat si din interiorul Ucrainei - este folosita impotriva fortelor armate ucrainene", a adaugat Rasmussen.

Misiunea permanenta a Rusiei la NATO a acuzat intr-un comunicat Alianta de indiferenta fata de situatia umanitara din estul Ucrainei si descris protestele acesteia fata de patrunderea unui convoi umanitar rus in Ucraina fara escorta Crucii Rosii drept o "alta incercare cinica de a acoperi crimele autoritatilor ucrainene".

Rasmussen nu a mentionat cate piese de artilerie ruse au fost transferate in Ucraina sau unde sunt amplasate acestea, insa un oficial occidental a declarat ca numarul unitatilor de artilerie operate de fortele ruse este "substantial".

Alegatiile NATO se bazeaza pe rapoartele serviciilor de informatii din mai multe state membre ale Aliantei, spun oficialii occidentali, iar acestea reitereaza indeobste afirmatiile autoritatilor ucrainene din ultimele zile cu privire la extinderea implicarii militare a Rusiei in sprijinirea separatistilor pro-rusi, care se lupta sa reziste ofensivei fortelor guvernamentale ucrainene.

Oana Lungescu, purtator de cuvant al NATO, a declarat la randul sau ca Alianta a primit numeroase informari cu privire la directa implicare a fortelor ruse aeropurtate, de aparare antiaeriana si pentru operatiuni speciale in estul Ucrainei.