Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel sustine ideea unui stat ucrainean federal, pentru a se pune capat conflictului intre autoritatile de la Kiev si separatistii pro-rusi, intr-un interviu acordat Welt am Sonntag, publicat duminica, scrie AFP.

"Conceptul intelept de federalism imi pare singura cale practicabila", considera ministrul social-democrat al Economiei, la cateva ore dupa inceperea unei vizite incarcata simbolic a cancelarului Angela Merkel la Kiev.

Vice-cancelarul propune sa se reflecte la "procesul de reconciliere" care ar putea fi pus in aplicare "dupa sfarsitul confruntarii militare din estul Ucrainei", daca partile ajung la un armistitiu insotit de un control efectiv al frontierei ruso-ucrainene.

"Integritatea teritoriala a Ucrainei nu poate fi pastrata daca nu se face o propunere regiunilor in majoritate rusofone", a spus Sigmar Gabriel.

Intrebata cum comenteaza aceste afirmatii, Angela Merkel a declarat ca "ceea ce noi numim federalizare, este descentralizare", relateaza Reuters. Ea a precizat ca sprijina planul presedintelui Ucrainei Petro Poroshenko de a oferi mai multa responsabilitate autoritatilor locale, ca parte a unei solutii diplomatice la acest conflict.