Cancelarul german Angela Merkel a ajuns sambata la Kiev pentru o vizita extrem de simbolica in plin conflict armat in estul Ucrainei intre fortele guvernamentale si separatistii pro-rusi, relateaza AFP.

Merkel este cel mai important lider occidental care viziteaza Ucraina de la inceputul crizei care a provocat cea mai grava deteriorare a relatiilor dintre Rusia si Occident de la Razboiul Rece incoace.

VIzita sa, care are loc cu o zi inainte de sarbatorirea zilei nationale a Ucrainei, este interpretata de Kiev ca un gest de sustinere.

UPDATE 15.40: Merkel preseaza Rusia sa se angajeze intr-un plan de pace cu Ucraina

Cancelarul german Angela Merkel, aflata in prima sa vizita in Ucraina de la izbucnirea crizei in aceasta tara, a indemnat Moscova sa se angajaze intr-un plan de pace cu Kievul, afirmand ca o reusita nu este posibila daca doar una dintre parti este interesata de o solutie diplomatica, transmite Reuters.

"Trebuie sa existe doua parti pentru a reusi. Nu poti obtine pacea de unul singur. Sper ca discutiile cu Rusia vor duce la succes", a spus Merkel.

"Planurile sunt pe masa... acum trebuie sa urmeze actiunile", a mai declarat Merkel, adaugand ca este nevoie totodata de o incetare a focului convenita cu ambele parti.

UPDATE 16.00: Poroshenko considera inlaturarea "mercenarilor" rusi drept cheia obtinerii pacii

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a declarat sambata, dupa discutiile avute cu Angela Merkel, ca este pregatit sa lucreze impreuna cu Europa pentru a restabili pacea in tara sa, dar a subliniat ca Ucraina nu-si va sacrifica niciodata integritatea teritoriala si nici nu va renuntat la independenta sa, transmite Reuters.

Intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de Merkel, Poroshenko a declarat ca pacea s-ar putea instala rapid in tara sa odata ce luptatorii separatisti si "mercenarii straini" - referindu-se din Rusia - vor fi inlaturati.

"Partea ucraineana si partenerii nostri europeni vor face tot ce este posibili pentru a restabili pacea - dar nu cu pretul suveranitatii, integritatii teritoriale si independentei Ucrainei", a spus el.