Decapitarea jurnalistului american James Foley de catre jihadistii din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) reprezinta "un atac terorist" impotriva Statelor Unite, a apreciat vineri Casa Alba, subliniind ca Washingtonul va analiza mai multe optiuni pentru a raspunde "uciderii barbare". Pe de alta parte, Consiliul de Securitate al ONU a catalogat crima ca fiind una "lasa si atroce".

Casa AlbaFoto: Agerpres

Decapitarea lui James Foley "reprezinta un atac terorist contra tarii noastre", a afirmat, intr-o conferinta de presa, Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru securitate nationala. Intrebat asupra unor eventuale atacuri aeriene americane in Siria, Ben Rhodes nu a exclus aceasta posibilitate, insa a subliniat ca, pana acum, presedintele Barack Obama nu are pe birou vreo "optiune militara" in acest sens.

"Vom face ceea ce este necesar pentru a-i proteja pe americani si pentru ca sa se faca justitie dupa uciderea barbara a lui James Foley. Analizam activ ceea ce este necesar pentru a raspunde acestei amenintari si nu vom fi limitati de frontiere", a continuat el.

Intrebat asupra modalitatii pe care Statele Unite o vor urma pentru a gestiona problemele legate de ostatici, Rhodes a amintit ca Washingtonul se opune platilor de rascumparare, apreciind ca tarile care raspund favorabil unor astfel de cereri gresesc.

"Suntem convinsi ca nu este o politica buna ca guvernele sa sustina plati de rascumparare catre organizatii teroriste (...). Acestea incurajeaza rapirile", a declarat consilierul lui Obama.

Statele Unite si Marea Britanie refuza de mai mult timp sa ofere bani in schimbul unor ostatici in timp ce alte tari europene, printre care si Franta, neaga oficial ca au recurs la o astfel de practica, realizata, adesea, prin intermediari.

"Am facut tot posibilul pentru a incerca sa ne salvam ostaticii. Din pacate, nu am reusit sa-l salvam pe Foley. Dar vom continua sa incercam pentru toti ostaticii nostri, nu doar in Siria, ci oriunde in lume", a spus Rhodes.

Vineri, intr-o declaratie in unanimitate, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au solicitat eliberarea imediata a altor ostatici retinuti de jihadistii ultra-radicali.

Surse: AFP, Mediafax