Statele Unite au anuntat miercuri ca ofera recompense in valoare de 30 de milioane de dolari pentru informatii despre reteaua "terorista" Haqqani, cu sediul in Pakistan si care intretine legaturi cu Al-Qaida, acuzata de Washington ca a organizat zeci de atacuri in Afganistan, potrivit Mediafax.

Departamentul de Stat aloca pana la 20 de milioane de dolari pentru informatii care ar putea ajuta la localizarea si eventuale arestari sau neutralizari a patru lideri ai organizatiei Haqqani, incluse de Washington pe lista gruparilor teroriste in septembrie 2012.

Washingtonul mai ofera intre cinci si zece milioane de dolari pentru informatii care ar putea conduce la capturarea liderului acestei organizatii teroriste, Sirajuddin Haqqani, fiul fondatorului istoric Jalaluddin Haqqani.

Ceilalti patru locotenenti ai lui Sirajuddin Haqqani sunt Aziz Haqqani (fratele sau), Khalil al-Rahman Haqqani (unchiul sau), Yahya Haqqani (varul sau) si Abdul Rauf Zakir, prezentat de Departamentul de Stat ca fiind coordonatorul operatiunilor sinucigase. Abdul Rauf Zakir a fost deja trecut pe lista neagra americana a "teroristilor internationali".

Reteau Haqqani "intretine legaturi cu Al-Qaida si talibanii afgani si coopereaza cu alte organizatii teroriste din regiune", acuza Departamentul de Stat.

In realitate, aceasta grupare islamista armata a fost infiintata la sfarsitul anilor '70 pentru a lupta impotriva Uniunii Sovietice in Afganistan. De regula, ea desfasoara operatiuni in zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, insa conduce atacuri si in cealalta parte a frontierei, in Afganistan.

Statele Unite acuza reteaua Haqqani de comiterea a numeroase atacuri in Afganistan in ultimii ani, inclusiv de organizarea, la sfarsitul lui 2009, a atentatului impotriva bazei militare Camp Chapman, unde sapte agenti ai CIA au fost ucisi.

In plus, Departamentul de Stat acuza organizatia terorista Haqqani ca a atacat in septembrie 2011 Ambasada Statelor Unite la Kabul si cartierul general al fortelor NATO (ISAF).

Statele Unite au lansat in 1984 programul "Rewards for Justice", cu scopul de a colecta din punctele fierbinti ale globului informatii care pot ajuta la capturarea unor indivizi considerati "teroristi".