Schimbarea strategiei militare ucrainene in est este un raspuns la intaririle primite din Rusia de la rebeli si la convoiul umanitar rusesc, suspectat ca ar servi ca pretext pentru o interventie directa a Moscovei, apreciaza analistii consultati de AFP.

In conditiile in care principalele bastioane rebele Donetsk si Lugansk sunt incercuite, presedintele ucrainean Petro Poroshenko a anuntat "o regrupare a trupelor care sa permita continuarea ofensivei armatei" tinand cont de "noile circumstante", in cadrul unei reuniuni cu reprezentantii fortelor de ordine ucrainene.

Acesta a confirmat informatii oferite de un lider al separatistilor potrivit carora rebelii au primit intariri din Rusia, respectiv 1.200 de oameni bine antrenati precum si tancuri si blindate, care au ajuns in "momentul cel mai crucial". Moscova a dezmintit aceste afirmatii.

"Operatiunea militara ucraineana a fost un succes pana saptamana trecuta", permitand reducerea cu doua treimi a teritoriului controlat de insurgenti, potrivit analistului militar independent Serghii Zgurets.

"De atunci, situatia s-a schimbat, grupurile separatiste au primit intariri, inclusiv sisteme de aparare antiaeriana", spune acesta.

"Soldatii ucraineni risca sa fie prinsi in capcana si incercuiti. De aici, necesitatea unei regrupari", adauga acesta.

Controlul frontierei

Pana atunci, tactica folosita de comandamentul ucrainean consta in incercuirea si impunerea unei blocade totale pentru Donetsk si Lugansk, cu scopul de a forta rebelii sa depuna armele, evitand in acelasi timp un asalt final care s-ar putea solda cu multe victime inclusiv in randul civililor.

Ofensiva se soldeaza cu pierderi din ce in ce mai mari in randul armatei ucrainene, oficial cifrate, la jumatatea lunii august, la 568 de morti si 2.120 de raniti, de la inceputul operatiunii, in urma cu patru luni.

Armata ucraineana se confrunta cu dificultati si in indeplinirea unui alt obiectiv prioritar: inchiderea granitei cu Rusia de unde vin, potrivit occidentalilor si Kievului, armament si mercenari.

Fortele ucrainene au incercat deja in trecut sa preia controlul asupra granitei, dar au fost nevoite sa se replieze in mai multe randuri, din cauza tirurilor cu lansatoare de rachete multiple Grad efectuate din Rusia.

Potrivit sefului diplomatiei ucrainene, Pavlo Klimlin, chestiunea controlului granitei a dominat discutiile de la Berlin cu omologul sau rus Serghei Lavrov, in prezenta ministrilor german si francez, dar nu s-a ajuns la niciun avans.

"Rusia nu este pregatita sa se angajeze (...) asupra controlului granitei ruso-ucrainene. Ea nu este pregatita sa recunoasca faptul ca arme si mercenari din Rusia trec constant pe acolo", a subliniat el.

Un convoi rus problematic

De saptamana trecuta, Kievul trebuie sa gestionez si chestiunea convoiului umanitar rus de aproape 300 de camioane si care, potrivit Rusiei, doreste sa ofere ajutoare umanitare populatiei din estul Ucrainei.

Dupa lungi tergiversari, Ucraina a acceptat sa treaca prin teritoriul controlat de rebeli, dar acesta ramane blocat de joi pe partea rusa a granitei, oficial din cauza lipsei de garantii privind securitatea.

"Daca insurgentii ataca acest convoi, iar Rusia considera ca e vina Ucrainei, acest lucru poate servi drept pretext pentru o intrare a trupelor. Ucraina este constransa sa-si intareasca unitatile pentru a face fata acestei amenintari", apreciaza Zgurets.

Autoritatile ucrainene nu pot sa riste nici o incetare a focului, solicitata de Rusia, atat timp cat nu controleaza granita.

O incetare unilaterala a focului decretata in iunie de Poroshenko la presiunea occidentalilor s-a soldat cu multiple pierderi in randul armatei ucrainene si a fost prost primita de opinia publica.

"Razboiul si luptele vor continua de maniera care a fost decisa de comandamentul ucrainean", crede Volodymyr Gorbaci, expert la Institutul de cooperare euro-atlantica din Kiev.

Aceasta noua tactica de regrupare nu este totusi fara riscuri pentru armata ucraineana.

"Aceasta rearanjare a strategiei ucrainene va genera o pauza in ofensiva ceea ce poate conduce la pierderea initiativei din partea fortelor ucrainene", subliniaza Oleksii Melnik, de la centrul de cercetare Razumkov.