NATO va apara statele baltice in cazul in care va fi necesar, insa nu va construi baze militare permanente in aceasta regiune, a declarat luni cancelarul german Angela Merkel in timpul unei vizite la Riga, scrie EUObserver. Ea a subliniat ca NATO pregateste o forta de reactie rapida pentru eventualitatea in care Rusia ar incerca sa destabilizeze vecinii baltici, dupa modelul Ucrainei.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

"Am inteles preocuparea populatiei din Letonia si din celelate state baltice, si din Polonia de asemenea", a spus Merkel, respingand insa posibilitatea ca NATO sa infiinteze baze permanente pe teritoriul vreuneia dintre aceste tari. "Nu vom avea trupe stationate permanent, dar ne vom spori participarea in alte moduri. Vom face ceea ce este nevoie pentru a va garanta ca, in cazul in care Letonia s-ar afla in dificultate, NATO va fi capabil sa intervina imediat", a adaugat cancelarul german.

Merkel a explicat ca infiintarea de baze militare permanente in regiune ar incalca un acord NATO-Rusia din anul 1997 privind desfasurarea de trupe in Europa.

In ultimele luni au aparut informatii potrivit carora NATO ar fi urmat sa ia in luna septembrie o decizie privind eventuala amplasare a unei baze NATO permanente pe teritorul Poloniei, in timpul summit-ului Aliantei care va avea loc in Tara Galilor. "In cazul in care Rusia schimba radical atmosfera de securitate in aceasta parte a Europei, este nevoie de un raspuns din partea NATO", a declarat ambasadorul SUA in Polonia, Stephen Mull. La randul sau, ministrul polonez al apararii, Tomasz Siemoniak, declara ca sustine ideea unei prezente militare permanente a NATO in tara sa, fapt ce ar permite Poloniei sa devina un lider regional in cooperarea militara cu NATO.

"Washingtonul este constient de dorinta statului polonez de a disloca baze militare NATO in aceasta tara si cred ca este esential sa luam in considerare aceasta initiativa", a mai declarat ambasadorul SUA in Polonia, Stephen Mull. "E o decizie care nu priveste doar Statele Unite, ci intreaga alianta. Este un subiect important de discutie, iar discutia va avea loc in luna septembrie, in Marea Britanie", a mai spus oficialul american.

Stephen Mull a adaugat ca fortele NATO suplimentare trimise in Polonia in primavara acestui an vor fi mentinute acolo pana la sfarsitul anului.

In luna aprilie, Statele Unite au decis trimiterea a aproximativ 600 de militari americani in Polonia si in tarile baltice, pentru exercitii militare menite sa demonstreze solidaritatea tarilor NATO in contextul tensiunilor cu Rusia din cauza crizei ucrainene. De asemenea, Statele Unite au trimis 12 avioane de vanatoare F-16 in Polonia.

De la sfarsitul Razboiului Rece, NATO s-a ferit sa amplaseze baze in tarile membre care au facut parte din fostul bloc sovietic.