O persoană care ar putea să fi contractat virusul Ebola, primul caz posibil din Spania după moartea misionarului spaniol repatriat din Liberia la Madrid pe 7 august, a fost plasată în izolare într-un spital specializat de la Alicante (vest), au anunţat autorităţile sanitare spaniole, potrivit Mediafax.

Pacientul a fost supus unor examene, "dar vom primi rezultatele săptămâna viitoare, poate luni", a declarat sâmbătă pentru AFP o sursă spitalicească de la Alicante.

Departamentul pentru Sănătate de la nivelul regiunii Valencia afirmă, într-un comunicat, că a "activat în mod preventiv protocolul prevăzut în cazul unei suspiciuni cu privire la prezenţa virusului Ebola".

"Pacientul este spitalizat la Spitalul Sfântul Ioan" din Alicante, "într-o stare clinică stabilă, într-o zonă izolată", se arată în comunicat.

Potrivit autorităţilor sanitare, "este vorba despre un pacient al cărui tablou clinic şi epidemiologic ar putea să corespundă acestei boli".

Alte cazuri suspecte au fost suspectate în Spania, de la începutul epidemiei de Ebola, care s-a soldat cu peste 1.100 de morţi de la începutul anului, dar niciun caz nu a fost confirmat în această ţară.

Câteva sute de persoane au adus miercuri un omagiu victimelor febrei hemoragice Ebola, la funeraliile, organizate la Madrid, pentru preotul spaniol Miguel Pajares, prima victimă europeană a acestei epidemii.

Misionarul, în vârstă de 75 de ani, fusese repatriat din Liberia la Madrid cu câteva zile mai înainte şi a fost tratat, fără rezultat, cu un ser american experimental, care pare că a avut rezultate pozitive în cazurile a doi americani.

Cadavrul preotului, care a contractat virusul în Liberia, unde lucra la un spital aparţinând bisericii, a fost incinerat fără să fie autopsiat, iar camera acestuia a fost dezinfectată în vederea evitării oricărei propagări a virusului care previntă o rată a mortalităţii foarte ridicată şi pentru care nu există vreun vaccin.

În decurs de cinci luni, epidemia de febră hemoragică Ebola, care a izbucnit în Africa de Vest şi care este cea mai gravă de la descoperirea bolii în 1976, s-a soldat cu 1.145 de morţi - potrivit ultimului bilanţ prezentat de OMS pe 13 august -, dintre care 380 au fost înregistrate în Guineea, 413 în Liberia, 348 în Sierra Leone şi patru în Nigeria.

În Europa, testele efectuate în vederea depistării virusului Ebola în cazul unei deţinute dintr-un centru de retenţie scoţian, care s-a îmbolnăvit şi a fost transferată la spital, s-au dovedit negative, au anunţat sâmbătă serviciile de sănătate publică.