Coreea de Nord a lansat joi trei rachete cu raza scurta de pe coasta de est, la scurt timp inainte de vizita Papei Francisc in Seul, a anuntat Ministerul de Aparare al Coreei de Sud. Rachetele au fost trase din mai multe lansatoare in orasul port nord-coreean Wonsan si au parcurs 220 de kilometri inainte de a ateriza in apele de est ale peninsulei coreene, potrivit unui oficial al Ministerului de Aparare, relateaza Reuters.

Ultima racheta a fost lansata cu 35 de minute inainte de sosirea Papei Francisc la o baza aeriana din Seul, unde suveranul pontif a inceput o vizita de cinci zile in Coreea de Sud.

Lansarile au avut loc inainte de exercitiile militare ale SUA si ale Coreei de Sud, programate sa inceapa luni.

Seulul si Washingtonul spun ca exercitiile sunt de natura defensiva, dar Coreea de Nord protesteaza in mod regulat impotriva acestora, care sunt percepute ca repetitii de razboi. Coreea de Nord a lansat ultima oara rachete cu raza scurta la sfarsitul lunii iulie.

"Avand in vedere ca SUA si fortele marioneta din Coreea de Sud continua organizarea exercitiilor nucleare de razboi in special impotriva noastra, vom lua contramasuri pentru autoaparare, care vor include lansari de rachete, teste nucleare si toate celelalte programe", se arata intr-o declaratie emisa de catre Coreea de Nord vinerea trecuta.

Phenianul se afla sub sanctiunile ONU si SUA, acestea fiind legate de programele sale nucleare si de rachete balistice. Rachetele cu raza scurta nu sfideaza interdicitiile, dar in ultimele luni Phenianul si-a schimbat propaganda, difuzand imagini cu liderul Kim Jong Un, care supraveghea personal lansarile rachetelor.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA a declarat ca Statele Unite vor evalua daca lansarea rachetelor incalca sanctiunile.

Marie Harf a afirmat ca Washingtonul trebuie sa determine ce tip de rachete au fost trase din Coreea de Nord, dar a accentuat faptul ca aceasta nu a reusit sa urmee procedurile internationale.

"Vom continua sa facem apel la Coreea de Nord sa se abtina de la astfel de actiuni provocatoare", a declarat aceasta intr-o conferinta de presa.