UE si-a facut singura rau cu sanctiunile economice si politice impuse Rusiei, a declarat vineri premierul maghiat Viktor Orban, care a cerut o reconsiderare a masurilor. "In politica, asta inseamna sa te impusti singur in picior", a spus Orban intr-un interviu citat de Reuters. Orban, premierul ultra-nationalist si anti-european al Ungariei, este unul dintre aliatii fideli ai lui Vladimir Putin in UE, fiind considerat de multi analisti un cal troian al liderului de la Kremlin in interiorul blocului european.

Viktor Orban si Vladimir PutinFoto: Presedintia Rusiei

Declaratiile lui Viktor Orban vin la o zi dupa ce premierul Slovaciei, Robert Fico, a criticat la rindul sau sanctiunile UE, considerandu-le "de neinteles".

"UE ar trebui nu doar sa-i compenseze pe producatorii afectati de sanctiuni - fie ei polonezi, slovaci, unguri sau greci - dar intreaga politica de sanctiuni trebuie reconsiderata", a adaugat Orban.

Reamintim ca premierul maghiat a starnit controverse majore cand, in urma cu o luna, a vorbit despre necesitatea incheierii etapei de democratie liberala, dand ca exemplu pozitiv state precum Rusia marelui sau prieten, Putin.