Un convoi umanitar rus de peste 260 de camioane se indreapta miercuri catre granita cu Ucraina, pentru a oferi ajutoare victimelor luptelor din estul tarii, in ciuda avertismentelor Occidentului impotriva oricarei interventii unilaterale a Rusiei in teritoriul ucrainean. Initiativa Rusiei intampina insa rezistenta din partea autoritatilor de la Kiev, ministrul ucrainean de Interne anuntand ca Ucraina nu va lasa sa intre pe teritoriul sau "niciun convoi umanitar" al lui Vladimir Putin, adaugand ca, in ceea ce il priveste, "Putin poate sa isi ia cele 30 de tone de sare pe care le aduce si sa si le puna pe ....". Rusia a calificat drept absurde suspiciunile Ucrainei ca ajutorul este o acoperire pentru o invazie. Violentele continua in estul tarii, la Donetsk, unde doisprezece membri ai miscarii ultranationaliste Pravy Sektor, care lupta de partea fortelor ucrainene in estul tarii, au fost ucisi miercuri intr-o ambuscada la Donetsk. ONU a anuntat miercuri ca bilantul mortilor in Ucraina s-a dublat in decurs de doua saptamani, crescand de la 1.129 la 2.086 in intervalul 26 iulie - 10 august.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Ora 06.20 Kievul acuza Moscova ca ar fi incercat sa introduca forte de mentinere a pacii in Ucraina

Fortele ucrainene de securitate au dejucat in noaptea de marti spre miercuri o incercare a "fortelor ruse de mentinere a pacii" de a patrunde in regiunea ucraineana Harkov, a declarat adjunctul sefului administratiei prezidentiale de la Kiev, Valeri Cealii, citat de agentia RIA Novosti.

--------------

Ora 19:20 Ucraina a anuntat ca este pregatita sa accepte convoiul umanitar cu destinatia bastionul rebel Lugansk sub anumite conditii, a precizat miercuri purtatorul de cuvant al presedintelui ucrainean, Sviatoslav Tsegolko, citat de AFP.

"Ajutorul pentru Lugansk trece printr-un post de frontiera apropiat de acest oras, vamesii, politia de frontiera si reprezentantii OSCE inspecteaza incarcatura la granita ruso-ucraineana. Misiunea intra apoi pe teritoriul controlat de rebeli. Ajuns la Lugansk, ajutorul este distribuit civililor de Crucea Rosie", a precizat Tsegolko, detaliind traseul solicitat de Kiev.

Ora 17:40 Rusia: Suspiciunile Ucrainei ca ajutor este o acoperie pentru o invazie sunt "absurde"

Rusia a calificat miercuri ca fiind absurde sugestiile ca ai putea utiliza un convoid e ajutor umanitar in Ucraina ca o acoperire pentru o invazie, relateaza Reuters.

Ministerul de Externe rus a criticat Australia pentru ca a exprimat public asemenea temeri.

"Continua sa faca afirmatia absurda ca acel convoi umanitar pentru ajutorarea populatiei civile din sud-estul Ucrainei ar putea fi un pretext pentru o <> a Rusiei", se arata intr-o declaratie.

Ora 15:11 ONU: Bilantul mortilor in Ucraina s-a dublat in decurs de doua saptamani

Numarul persoanelor care au murit in conflictul din Ucraian aproape ca s-au dublat in intervalul 26 iulie - 10 august, de la 1.129 la 2.086, a adeclarat miercuri un reprezentant al biroului pentru drepturile omului din cadrul ONU.

"Aceste date corespund unui trend clar ascendent", a declarat Cecile Pouilly pentru Reuters.

Ora 14:46 In mesajul postat pe Facebook in care anunta ca Ucraina nu va primi pe teritoriul sau niciun convoi rusesc, ministrul ucrainean Arsen Avakov a mai afirmat ca in ceea ce il priveste "Putin poate isi ia cele 30 de tone de sare pe care le aduce si sa si le puna pe ....", potrivit The Interpreter.

Ora 14:20 Catherine Ashton este pregatita sa convoace a intalnire speciala a ministrilor UE pentru a discuta, printre altele, despre criza din Ucraina.

Seful politicii externe a UE, Catherine Ashton, este gata sa convoace o intalnire speciala a ministrilor de Externe ai UE, chiar si saptamana aceasta. Intalnirea ar urma sa acopere conflictele din Ucraina, Irak si Gaza.

Un purtator de cuvant a declarat miercuri ca si Ashton discuta cu guvernele nationale despre asta. Franta si Italia, care asigura presedintia UE, au facut presiuni pentru o intalnire speciala.

O sursa din Ministerul italian de Externe a precizat ca intalnirea ministrilor de Externe ai UE ar putea fi programata saptamana aceasta sau cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare, luni sau marti.

Ora 12:16 Ucraina nu va lasa sa treaca niciun "convoi umanitar al lui Putin" (ministrul de Interne ucrainean)

Ucraina nu va lasa sa intre pe teritoriul sau "niciun convoi umanitar" al lui Vladimir Putin destinat regiunilor estice afectate de violente, a declarat miercuri ministrul de Interne ucrainean, Arseni Avakov, potrivit AFP.

"Niciun <> al lui Putin nu va trece prin regiunea Harkov" din nord-estul tarii, controlata de guvernul de la Kiev si amintita de Moscova ca punct de intrare pe teritoriul ucrainean.

"O astfel de provocare cinica a agresorului pe teritoriul nostru este inacceptabila", a mai scris ministrul pe Facebook.

Doisprezece membri ai miscarii ultranationaliste Pravy Sektor, care lupta de partea fortelor ucrainene in estul tarii, au fost ucisi miercuri intr-o ambuscada la Donetsk. "Au cazut intr-o ambuscada si au fost impuscati in apropiere de gara feroviara in districtul Petrovski", in vestul Donetsk-ului, bastion al separatistilor pro-rusi, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al miscarii, Artem Skoropadski.

"Doisprezece soldati s-au alaturat armatei cerurilor. Este o tragedie pentru noi. Iar moartea patriotilor este o catastrofa pentru Ucraina", a scris pe pagina sa de Facebook un alt purtator de cuvant al Pravy Sektor, Borislav Bereza.

Liderul miscarii Dmitro Iaroch, candidat in ultimele alegeri prezidentiale si dusman jurat al Rusiei, unde a fost acuzat de "incitare la terorism", a vorbit si el despre "pierderile ingrozitoare" suferite de miscare.

Miscarea ultranationalista, care a fost in prima linie a protestului de la Kiev care a rasturnat in luna februarie regimul pro-rus al lui Viktor Ianukovici, Pravy Sektor este detestat in regiunile estice rusofone.

Potrivit primarului din Donetsk, cartier Petrovskyi a fost scena unor lupte grele, fiind bombardat in noaptea de marti spre miercuri. Cinci civili au fost raniti.