Un convoi format din 280 de camioane cu ajutor umanitar a plecat din orasul rus Naro-Fominsk, in regiunea Moscovei, si se indreapta spre frontiera cu Ucraina, au anuntat surse din cadrul administratiei regionale, potrivit agentiei RIA Novosti.

Ora 18:40 UPDATE Rusia a afirmat marti ca doreste sa livreze ajutorul umanitar pentru populatia din estul Ucrainei in conformitate cu solicitarile Ucrainei, traversand granita printr-un punct de frontiera aflat sub controlul fortelor ucrainene, scrie AFP.

Convoiul de 262 de camioane ar trebui sa traverseze granita ruso-ucraineana prin punctul Shebekino-Pletnevka, intre regiunea Belgorod (sudul Rusiei) si Harkov (nord-estul Ucrainei, sub controlul fortelor guvernamentale), a precizat ministerul rus al Afacerilor Externe, intr-un comunicat.

"Partea rusa a respectat solicitarile partii ucrainene in ceea ce priveste traseul convoiului, inspectia incarcaturii si celelalte modalitati de punere in practica a operatiunii", a sustinut ministerul.

"Dupa trecerea granitei, convoiul va urma (traseul) sub egida Comitetului international al Crucii Rusii", potrivit sursei citate. Rusia isi exprima insa "neintelegerea fata de declaratiile ucrainene care vorbesc despre un dezacord legat de traseul convoiului si de noile conditii logistice" din partea Kievului.

--------------

"Convoiul de camioane va transporta catre locuitorii din estul Ucrainei aproximativ 2.000 de tone de ajutoare umanitare, colectate in orasul Moscova si in regiunea Moscovei", au afirmat sursele citate.

Printre produsele transportate se numara 400 de tone de cereale, 100 de tone de zahar, 62 de tone de alimente pentru copii, 54 de tone de aparate medicale si medicamente si 12.000 de saci de dormit, potrivit Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei ruse a anuntat, luni seara, ca Rusia va trimite un convoi umanitar in estul Ucrainei, fara escorta militara.

"Principiul acestui transport umanitar face obiectul unui acord cu partea ucraineana", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului.

Administratia de la Kiev a dat asigurari ca orice ajutor umanitar rus va fi oferit in cadrul unei misiuni internationale. "Nu asteptam niciun convoi umanitar, de nicio natura. Presedintele Ucrainei s-a pronuntat in favoarea unui ajutor international pentru populatia din Lugansk, dar cu participarea Uniunii Europene, a Statelor Unite, Germaniei si altor parteneri. Rusia poate lua parte, dar cu respectarea reglementarilor internationale, sub egida Comitetului International al Crucii Rosii", a explicat Valeri Ceali, adjunctul sefului Administratiei prezidentiale de la Kiev.