Expertii olandezi care ancheteaza cauzele prabusirii zborului MH17 in estul Ucrainei spera sa publice un raport preliminar in "cateva saptamani", relateaza AFP. "Avem suficiente informatii pentru a realiza un raport preliminar. Speram ca acesta va fi gata in cateva saptamani", a asigurat Wim van der Weegen, purtatorul de cuvant al Biroului olandez pentru Securitate (OVV). El a adaugat ca anchetatorii OVV s-au aflat in Ucraina, insa nu au ajuns la locul accidentului, unde au loc confruntari intre fortele militare ucrainene si separatistii prorusi. "Pentru a analiza informatiile (...), nu este esential sa ramai in Ucraina", a afirmat purtatorul de cuvant al OVV, care a precizat ca echipa va lucra de acum incolo la Haga, potrivit Mediafax.

Experti ucraineni specializati in anchetarea catastrofelor aviatice, care participa la ancheta, s-au deplasat la locul accidentului inainte ca Olanda sa preia conducerea anchetei. "De cand am preluat conducerea anchetei, nu au aparut noi oportunitati noi pentru a ne deplasa la locul catastrofei", a mai afirmat Van der Weegen.

Experti olandezi, australieni si malaysieni insarcinati cu strangerea ramasitelor pamantesti si ale obiectelor personale ale victimelor s-au aflat insa la locul catastrofei, dar misiunea lor a fost suspendata miercuri, pe fondul deteriorarii conditiilor de securitate in zona.

OVV a subliniat, intr-un comunicat, ca sarcina sa este sa stabileasca ce a cauzat prabusirea avionului, nu cine este responsabil.

Informatiile extrase din cutiile negre, analiza informatiilor inregistrate de radare si de controlorii de trafic aerian vor permite redactarea unui raport preliminar, a asigurat Wim van der Weegen.

Avionul Boeing al companiei Malaysia Airlines s-a prabusit la 17 iulie, in estul Ucrainei, intr-o zona controlata de separatistii prorusi. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului si-au pierdut viata. Kievul si Occidentul i-au acuzat pe separatistii prorusi ca ar fi responsabili de catastrofa, in timp ce Moscova si separatistii acuza Kievul.