Fortele guvernamentale ucrainene se pregatesc pentru ultima etapa a recuceririi orasului Donetsk din mainile separatistilor pro-rusi dupa cateva victorii strategice semnificativa care au divizat fortele rebele, a declarat luni un purtator de cuvant al armatei, potrivit Reuters.

Andrii Lisenko a precizat ca trupele guvernamentale au reusita sa taie legaturile dintre Donetsk si Lugansk, celalalt mare oras capturat de rebeli, aflat la granita cu Rusia.

"Fortele <> se pregatesc pentru ultima etapa a eliberarii Donetsk-ului. Trupele noastre au taiat complet Donetsk-ul de Lugansk. Lucram la eliberarea ambelor orase insa este mai bine sa eliberam mai intai Donetsk-ul, este mai important", a declarat Lisenko pentru Reuters.

----------------

Ora 15:50Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen: Exista o mare probabilitate ca Rusia sa intervina militar in estul Ucrainei (Reuters)

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat luni ca vede o "mare probabilitate" ca Rusia sa intervina militar in estul Ucrainei si ca NATO nu a obervat niciun semn ca Moscova si-ar retrage fortele din apropiere de granita cu vecinul sau vestic.

Intrebat intr-un interviu acordat Reuters care sunt sansele ca Rusia sa recurga la o interventi militara, Rasmussen a raspuns: "Exista o probabilitate foarte mare".

"Vedem ca rusii dezvolta povestea si pretextul pentru o asemenea operatiune sub acoperirea unei operatiuni umanitare si vedem o masare militara care ar putea fi folosita pentru a face astfel de operatiuni militare ilegale in Ucraina", a declarat seful NATO.

Ora 15:46 Guvernul ucrainean anunta ca 568 de militari ucraineni si-au pierdut viata in luptele dintre trupele Kievului si rebelii pro-rusi din estul tarii

Un total de 568 de militari ucraineni au fost ucisi, de la inceputul lunii mai pana in prezent, in luptele dintre separatistii pro-rusi si trupele Kivului, a declarat un purtator de cuvant al armatei ucrainene, potrivit Reuters. Datele anuntate luni depasesc estimarile anterioare.

Andrii Lisenko a precizat ca alti 2.120 de militari au fost raniti in acelasi interval.

Agentiile Natiunilor Unite anunta ca peste 1.100 de persoane - militari, luptatori rebeli si civili - au fost ucise de la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei.

Ora 10:58 O inchisoare de inalta securitate din Donetsk a fost lovita de artilerie. Un detinut a fost ucis, 106 au evadat

Un obuz de artilerie lansat in luptele dintre trupele guvernamentale si rebelii separatisti a lovit duminica seara o inchisoare de inalta securitate din Donetsk, omorand un detinut, a anuntat luni consiliul orasenesc, potrivit Reuters.

In declaratie se arata ca, dupa lovitura de artilerie, 106 detinuti au evadat din inchisoarea de maxima securitate, un penitenciar cu "regim strict" pentru infractori periculosi, aflata la periferia vestica a orasului. Autoritatile precizeaza ca unii dintre ei au revenit ulterior in zona. Alti trei detinuti au fost raniti.