Premierul ucrainean a anuntat vineri ca a propus adoptarea unor sanctiuni impotriva a 172 de persoane fizice si a 65 de societati, in majoritate rusesti, acuzate ca au sustinut anexarea Crimeei sau au finantat insurectia pro-rusa din estul tarii, scrie AFP.

Proiectul de lege prezentat de Arseni Iatseniuk, care urmeaza sa fie examinat marti de Parlament, prevede o serie de masuri de retorsiune precum interdictia de a intra in tara sau inghetarea activelor, precum si interdictia de a efectua anumite operatiuni financiare.

Seful guvernului a citat de asemenea si interdictia tranzitului de resurse naturale, in conditiile in care aproape jumatate din gazul rusesc consumat in Europa tranziteaza teritoriul ucrainean.

Textul autorizeaza Consiliul national de securitate si aparare sa aplice aceste masuri. Continutul listei cu persoanele si firmele avute in vedere nu a fost facut public.

"In cel mai rau scenariu, Ucraina ar putea suferi pierderi, nu doar din cauza sanctiunilor, ci si din cauza politicii agresive a Kremlinului, de sapte miliarde de dolari in primul an", a avertizat Iatseniuk.