In paralel cu eforturile Moscovei de a convinge comunitatea internationala sa accepte anexarea Crimeei din luna martie, un mars pentru federalizarea Siberiei este programat pe 17 august la Novosibirsk, al treilea oras ca marime din Rusia. Marsul nu a primit aprobarea autoritatilor locale, iar utoritatile de la Moscova au luat masuri pentru a cenzura informatiile pe aceasta tema aparute pe internet. Pagina web a marsului a fost deja blocata, insa este inca vizibila din afara Rusiei, anunta Radio Europa Libera. In plus, Agentia rusa de monitorizare a internetului a obligat mai multe site-uri de stiri, inclusiv Newsru si Ria Novosti, care au scris initial despre mars, sa stearga acele informatii.

De asemenea, autoritatile au constrans Slon, unul dintre putinele site-uri independente de stiri din Rusia, sa stearga un interviu cu organizatorul marsului, considerand ca publicarea acelui text implica site-ul in "raspandirea de informatii despre pregatirea unui eveniment de masa neautorizat care are ca slogan incalcarea suveranitatii tarii".

Agentia rusa de monitorizare a internetului a cerut inclusiv paginii in limba rusa a BBC sa stearga un interviu cu organizatorul marsului - Artyom Loskutov, un artist din Novosibirsk. BBC a acceptat sa editeze textul interviului, insa a refuzat sa stearga de pe site varianta inregistrata.

Roskomnadzor, Agentia de monitorizare a internetului de a Moscova, a amenintat cu inchiderea site-urile care nu se conformeaza in totalitate, potrivit cotidianului Izvestia, apropiat de Kremlin.

Glenn Kates, corespondentul Europa Libera in Rusia, propune si un test: cine tasteaza pe pagina in limba rusa a Google cuvintele "federalizarea Ucrainei" gaseste peste un milion de rezultate, in timp ce, in cazul cuvintelor "federalizarea Siberiei", apare de cele mai multe ori mesajul "eroare 404".