Ambasadorul Israelului in Ungaria a cerut marti Guvernului ungar sa deschida o ancheta in cazul unui primar al unei localitati din nord-estul acestei tari apropiat de partidul de extrema dreapta Jobbik care a ordonat spanzurarea unor manechine reprezentand lideri israelieni, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Un primar maghiar a spanzurat manechine cu liderii israelieniFoto: Captura YouTube

Mihaly Zoltan Orosz, primarul localitatii Erpatak, a fost filmat in timp ce ordona spanzurarea unor manechine reprezentandu-i pe premierul israelian Benjamin Netanyahu si fostul presedinte Shimon Peres, in semn de protest fata de conflictul din Fasia Gaza.

"Conducerea Israelului este in serviciul Antihristului", a afirmat Mihaly Orosz, care poate fi auzit intr-o inregistrare video difuzata pe Internet.

"Guvernul Ungariei trebuie sa actioneze acum pentru a stopa aceste acte extrem de periculoase", a cerut marti ambasadorului Israelului la Budapesta, Ilan Mor, intr-un comunicat.

"Sunt convins ca o ancheta in acest caz va incepe cat mai curand posibil", a adaugat el.

Ministrul ungar de Externe a condamnat acest incident, denuntand intr-un comunicat, luni, utilizarea conflictului de catre primar pentru a "incita la ura".

Primar al localitatii Erpatak din 2005, Orosz nu este membru al Jobbik, dar este apropiat de acest partid de extrema dreapta, a treia forta politica in Ungaria si cunoscut pentru discursul sau rasist, antisemit si antiromi.