Autoritatile elvetiene au adaugat marti pe "lista neagra" numele a 26 de rusi si ucraineni, precum si a 18 organizatii, pentru a preveni posibilitatea ca sanctiunile occidentale impuse Rusiei sa fie ocolite prin Elvetia, relateaza The Moscow Times. Si Japonia a aplicat astazi, 5 august, noi sanctiuni impotriva Rusiei, adaugand 40 de persoane si doua companii din Crimeea pe lista neagra.

Elvetia a decis in luna martie ca nu va impune sanctiuni proprii ca raspuns la criza din Ucraina, iar ministrul elvetian al Economiei a declarat weekendul trecut ca nu a avut planuri de schimbare a acestei politici. In schimb, cabinetul a luat masuri pentru a se asigura ca Elvetia nu devine un loc in care sanctiunile aplicate de Uniunea Europeana pot fi ocolite, scrie The Moscow Times.

Persoanele si organizatiile listate de elvetieni au interdictia de a intra in noi relatii de afaceri cu intermediari financiari in Elvetia. Aceasta decizie are scopul de a preveni transferarea in Elvetia a unor active detinute in afara UE.

Pe noua lista de nume se afla lideri separatisti precum Alexander Borodai si Alexander Khodakovsky, oficiali de rang inalt din securitatea rusa, cum ar fi fostul premier Mihail Fradkov si Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate, si presedintele cecen Ramzan Kadyrov.

Potrivit publicatiei citate, chiar daca Elvetia nu a impus propriile sanctiuni la adresa Rusiei, in tara se vor aplica unele dintre masurile Uniunii Europene, datorita statutului de tara membra a blocului Schengen.

Elvetia este o destinatie populara pentru elita bogata a Rusiei si ezita sa ia masuri impotriva acestei tari, pe de o parte de teama sa nu-si compromita neutralitatea istorica, pe de alta parte pentru a nu strica relatiile comerciale stranse pe care le-a cultivat cu Moscova.

Aproximativ 75% din exporturile de titei din Rusia sunt comercializate prin Geneva, potrivit guvernului elvetian, iar activele rusesti in bancile elvetiene au fost de aproape 15 miliarde dolari în 2012, conform Bancii Naționale a Elveției, relateaza The Moscow Times.

Si Japonia extinde sanctiunile impotriva Rusiei si la Ucraina

Japonia a aplicat marti noi sanctiuni impotriva Rusiei, adaugand 40 de persoane si doua companii din Crimeea pe lista neagra. Sanctiunile au intrat in vigoare imediat dupa ce au fost aprobate de cabinetul premierului nipon Shinzo Abe, potrivit The Moscow Times.

In replica, Ministerul rus de Externe a anuntat ca intalnirile dintre ministrii adjuncti de externe din Rusia si Japonia, planificate pentru sfarsitul lunii august, ar fi “nepotrivite”, avand in vedere aceste sanctiuni; in consecinta, aceste intalniri au fost amanate.

Potrivit agentiei de stiri Itar-Tass, Japonia a impus sanctiuni companiei de stat Chernomorneftegaz din Crimeea si companiei Feodosiya, precum si fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici si premierului Sergei Aksyonov din Crimeea.

Japonia a aplicat 23 de interdictii de acordare de viza si a suspendat negocierile bilaterale cu Rusia in luna aprilie, dar de atunci a fost moderata in raspunsul sau la politica Rusiei in Ucraina, in timp ce SUA si UE au cotinuat sa introduca sanctiuni.

Citeste si: