Rusia si-a dublat numarul de batalioane in apropiere de granita cu Ucraina, au declarat oficiali occidentali luni, si ar putea raspunde guvernului de la Kiev prin lansarea unei incursiuni transfrontaliere, fara niciun avertisment, scrie New York Times,in editia electronica de marti.

In ultimele cateva saptamani, Rusia a alcatuit 17 de batalioane - insumand intre 19.000 si 21.000 de militari, estimeaza sursa citata, asigurandu-si o forta puternica gata de lupta, batalioane de infanterie si artilerie. In plus, Rusia s-a extins foarte mult fortele aeriene, crescand la 14 de la 8, numarul rachetelor sol-aer si dislocand mai mult de 30 de unitati de artilerie, potrivit oficialilor.

Intentiile Kremlinului care si-a crescut abilitatile militare raman neclare, comenteaza New York Times. Pe de o parte, presedintele rus Vladimir Putin ar putea incerca sa faca presiuni asupra Ucrainei si Statelor Unite sa fie de acord cu autonomia totala a provinciilor din estul Ucrainei.

Dar domnul Putin, se tem oficialii occidentali, ar putea de asemenea sa isi asigure posibilitati de interventie directa, daca separatistii pro-rusi din Ucraina ajung pe punctul de fi infranti.