Armata ucraineana a cerut luni civililor sa paraseasca zonele controlate de separatistii pro-rusi, in conditiile in care fieful acestora, Donetskul, este prins intr-o retea din ce in ce mai stransa, scrie AFP.

"Cerem populatiei pasnice sa paraseasca zonele ocupate de teroristi", care "jufuiesc populatia locala, procedeaza la rapiri, ataca cladiri si masini private", a declarat un purtator de cuvant al armatei, Andrii Lyssenko.

La Donetsk, statul major ucrainean a cerut separatistilor sa respecte incetarea focului in jurul anumitor artere, pentru a permite plecarea civililor.

Luptele s-au intensificat in ultimele zile in jurul celui mai mare oras din bazinul carbonifer Donbass (un milion de locuitori inainte de inceperea ostilitatilor).

Armata ucraineana, care afirma ca a preluat controlul asupra a peste 600 de localitati in aproape patru luni de ofensiva, a revendicat luni un nou avans la portile Donetskului, cu preluarea localitatii Iasynuvata, la circa 20 km nord.

Potrivit primariei, lupte intense au avut loc luni dupa-amiaza la Mariinka, in imediata apropiere de periferia sud-vestica a orasului.

Kievul a afirmat tot timpul ca strategia sa este izolarea insurgentilor la Donetsk si la Lugansk, pentru a rupe legatura cu granita cu Rusia, dar apropierea trupelor a starnit temeri in randul populatiei legate de un atac.

Civilii continua sa fuga in masa. "Plecam pentru ca este razboi", a declarat, la gara din Donetsk, Igor, insotit de mama sa si mai multe bagaje, care pleca la prietenii sai din Vest. "Este teribil ce se intampla: ei (trupele loiale, n.r.) au intrat in Mariinka si au tras in toata lumea", a declarat mama sa, Nelly.

In celalalt bastion separatist, Lugansk, care a lansat semnale de avertisment in week-end legate de o posibila catastrofa umanitara, s-a declarat incapabila sa ofere un nou bilant deoarece curentul electric este taiat iar comunicatiile telefonice nu functioneaza.

De la lansarea ofensivei ucrainene, in urma cu aproape patru luni, peste 1.100 de persoane au murit, potrivit ONU. Aceasta cifra nu ia in calcul cele 298 de victime ale zborului MH17.

Donetskul si Luganskul "sunt orase-cheie ocupate astazi de teroristi, acolo se afla cea mai mare parte a teroristilor si a armelor si stim ca nu va fi usor sa le eliberam", a declarat ministrul ucrainean al Apararii, Valeri Gheletei. "Teroristii" este termenul folosit de autoritatile de la Kiev pentru a-i desemna pe separatistii inarmati.

"Sunt sigur 100% ca victoria este foarte aproape", afirmase acesta, duminica seara, la BBC.

Moscova a anuntat luni ca 438 de soldati ucraineni care luptau in est s-au predat si au fost primiti pe teritoriul Rusiei. Informatia nu a fost confirmata de Kiev.