Toti locuitorii Kievului au ramas, incepand de luni, fara apa calda, o situatie care va dura cel putin pana in octombrie, din cauza crizei economice si a taierii aprovizionarii cu gaze, scrie AFP.

"Toate centralele termice au ramas fara aprovizionare cu gaze in 4 august", a precizat societatea privata Kievenergo, controlata de cel mai bogat ucrainean, Rinat Ahmetov, care detine monopolul incalzirii in capitala ucraineana, oras cu aproape trei milioane de locuitori.

Anterior, primarul Kievului, Vitali Klitschko, afirmase ca oprirea alimentarii cu apa calda, operatiune care are loc in fiecare vara pentru doua sau trei saptamani, va dura in acest an cel putin pana in octombrie.

Aceasta masura intervine dupa taierea aprovizionarii, la jumatatea lui iunie, a gazelor rusesti, in conditiile in care Ucraina refuza o crestere a preturilor ceruta de Moscova dupa rasturnarea regimului pro-rus Viktor Ianoukovici.

"Suntem obligati sa renuntam la apa calda pentru a acumula gaze in depozite pentru iarna. Sper ca locuitorii orasului vor intelege", a declarat Klitschko, fostul campion mondial la box si unul dintre liderii Maidanului, miscare de contestare pro-occidentala care a condus la alungarea lui Ianukovici.

Un al responsabil municipal Dmytro Novitski a lasat sa se inteleaga ca apa calda va fi oprita pana la "sezonul incalzirii" care incepe in 15 octombrie.

"Daca nu incepem sa economisim gaze acum, vom avea mari probleme in iarna", a subliniat acest responsabil, insarcinat cu serviciile municipale.