Sanctiunile economice dure impotriva Rusiei vor lovi economia Germaniei insa ele sunt necesare pentru pacea in Europe, a declarat duminica vicecancelarul Germaniei, Sigmar Gabriel, citat de Reuters.

Uniunea Europeana a impus recent o noua serie de sanctiuni, care au intrat in vigoare vineri 1 august, si care vizeaza sectorul rus bancar, cel al energiei si cel al apararii. Sanctiunile vin pe fondul sprijinului acordat de Moscova separatistilor prorusi din estul Ucrainei.

Germania, cea mai mare economie a UE, are legaturi comerciale importante cu Rusia, insa cancelarul Angela Merkel a devenit un sustinator al unor masuri mai dure impotriva Moscovei dupa prabusirea aeronavei de linie Malaysia Airlines MH17 luna trecuta intr-o zona din estul Ucrainei controlata de rebeli. Toti cei 298 de oameni aflati la bordul avionului si-au pierdut viata.

"Ce s-ar intampla daca Uniunea Europeana nu ar reactiona?" a intrebat Gabriel, care este si ministrul german al Economiei, precum si presedinte al sociial-democratilor de la SPD (centru-stanga), intr-un interviu acordat postului de televiziune german ZDF.

"Daca toate lectiile invatate in Europa este ca cineva poate porni un razboi civil intr-o tara vecina si nimic nu se intampla, atunci asta ar costa mai mult de cateva puncte procentuale de posibila crestere economica", a declarat oficialul de la Berlin.

Gabriel a mai aratat in interviul care urmeaza sa fie transmis integral duminica seara ca reculul economic al crizei din Ucraina nu poate fi evitat.

"Ar fi mult mai multe consecinte negative daca Europa nu actioneaza... Unde razboiul si pacea sunt in joc, politicile economice nu pot fi principala gija", a precizat ministrul german, care a condus ultimele intalniri ale cabinetului de la Berlin pe perioada in care cancelarul Merkel este in concediu.