Condamnatul la moarte Joseph Wood, executat pe 23 iulie in Arizona in urma unei proceduri care a durat neobisnuit de mult (aproape doua ore), a primit de 15 ori doza letala din doua produse, sustin avocatii sai, potrivit AFP.

"Protocolul executiei in Arizona stipuleaza ca prizonierul trebuie sa fie executat primind 50 de mg de hidromorfona si midazolam. Insa raportul executiei facut public vineri de Departamentul penitenciar din Arizona adata ca acest protocol experimental nu a functionat cum trebuia", a subliniat intr-un comunciat Dale Baich, unul dintre avocati.

"In loc sa primeasca o doza asa cum cere protocolul, ADC a injectat 15 doze separate din aceasta combinatie de medicamente, ceea ce a prelungit executia si a facut-o cea mai lunga din istoria recenta", a explicat Baich.

Executarea lui Joseph Wood, in varsta de 55 de ani, condamnat pentru uciderea prietenei sale si a tatalui acesteia in 1989, a durat 117 minute, in loc de circa zece minute in mod obisnuit. Condamnatul "a gafait", "a gemut", "s-a sufocat si s-a chinuit sa respire timp de aproximativ o ora si 40 de minute", a anuntat Baich la incheierea executiei.

Avocatul a cerut o ancheta independenta, condusa de o autoritate neguvernamentala.

Directorul penitenciarului, Charles Ryan, care a supravegheat el insusi aceasta executie controversata, s-a declarat in favoarea unei astfel de anchete, potrivit New York Times.

Potrivit lui, acumularea unor doze de anestezic erau menite pentru a se asigura ca "detinutul ramane profund sedat in timpul procesului si nu sufera".

Joel Zivot, un medic anestezist contactat de cotidian, a explicat perplex ca odata ce corpul a primit o doza suficienta de anestezic, "nu conteaza daca ii dati persoanei respective 500 de doze suplimentare sau cinci milioane de doze suplimentare, acestea nu vor avea efect", a subliniat el.

Agonia fara precedent a lui Joseph Wood a relansat polemica aprinsa din Statele Unite privind injectia letala ca metoda de executie.

La sfarsitul lui aprilie, in Oklahoma un detinut a decedat dupa aparente suferinte de 43 de minute, in urma injectarii unui cocteil de trei produse.