Statul Islamic a preluat controlul asupra celui mai mare barak din Irak, asupra unui camp petrolifer si altor 3 orase, fara a intampina rezistenta din partea luptatorilor kurzi, transmite Reuters. Controlul asupra barajului ar putea oferi Statului Islamic, care a amenintat ca va ataca Bagdadul, posibilitatea de a inunda orase importante din tara ridicand brusc mizele in conflictul nascut din incercarea de a rasturna guvernul prim-ministru Nuri al-Maliki.

Barajul Mosul, vedere aerianaFoto: Captura Youtube.com

Jihadistii membri ai Statului Islamic au preluat controlul duminica asupra unui oras din nordul Irakului, aflat in apropierea Barajului Mosul. Cucerirea orasului Wana s-a produs dupa ce militantii sunniti, parte a unei ramuri al-Qaeda, si-au impus controlul asupra altor doua orase si un camp petrolifer, in prima lor victorie importanta impotriva fortelor kurde de la inceputul ofensivei in nordul Irakului, in luna iunie.

Statul Islamic, care considera siitii majoritari in Irak apostati care merita sa fie ucisi, au cucerit campul petrolifer Ain Zalah, adaugandu-l celorlalte patru aflate deja sub controlul lor.

Jihadistii au intampinat rezistenta din partea kurzilor doar la inceputul celei mai recente ofensive, cand au cucerit orasul Zumar. Acestia au ridicat steagurile lor negre deasupra orasului, un ritual care preceda, in general, executiile in masa ale oponentilor capturati si impunerea unei ideologii pe care pana si al-Qaeda o considera excesiva.

Grupul, care a declarat renasterea Califatului in parti din Irak si Siria, reprezinta cea mai mare amenintare la stabilitatea Irakului, membru OPEC, de la caderea lui Saddam Hussein in 2003.

Dupa ce mii de soldati irakieni au fugit din fata ofensivei Statului Islamic, militantii siiti si luptatorii kurzi au reprezentat o linie critica de aparare impotriva militantiilor jihadisti care ameninta sa marsaluiasca asupra Bagdadului.

Insa luptele de duminica pun sub semnul intrebarii eficienta luptatorilor kurzi si au crescut presiunea asupra liderilor irakieni de a fosrma un guvern de coalitie care sa poata contracara Statul Islamic.