Noua civili au fost ucisi in cele mai recente lupte intre trupele guvernamentale si separatistii pro-rusi in jurul oraselor Lugansk si Donetsk din estul Ucrainei, au anuntat duminica oficialii locali, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sase persoane si-au pierdut viata din cauza focurilor de arma si tirurilor de artilerie care au vizat periferia orasului Donetsk, a declarat viceprimarul Kostantin Savinov, iar oficialii orasului au precizat ca trei persoane au fost ucise in bombardamente din Lugansk in ultimele 24 de ore. Potrivit AFP, 13 persoane au fost ranite in confruntarile armate de la Donetsk, bastion separatist din estul Ucrainei pe care trupele guvernamentale incearca sa il izoleze.

Un reporter Reuters din centrul Donetskului relateaza ca bombardamentele au putut fi auzite peste noapte iar martorii au povestit ca mai multe cladiri, inclusiv o scoala, au luat foc in cartierul periferic Petrovsky. Mirosul de fum s-a putut simti pana la centrul orasului.

Numerosi locuitori din Lugansk, oras apropiat de granita cu Rusia, nu au electricitate iar unii nu au nici apa, a declarat biroul de presa al administratiei orasului.

Avansul armatei ucrainene a fortat retragerea rebelilor din majoritatea oraselor pe care le ocupasera in estul rusofon, cei mai multi dintre ei adunandu-se in Lugansk, oras cu o populatie de aproximativ 400.000 inainte de conflict, si Donetsk, care a avut aproximativ 1 milion de rezidenti.

Armata ucraineana a anuntat ca a nu a suferit pierderi in cea mai recenta lupta.

Eforturile diplomatice pentru a pune capat conflictului - in care si-au pierdut viata peste 1100 de persoane, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite - au stagnat.