Organizatia nonguvernamentala Reporteri fara Frontiere Spania a condamnat sambata "presiunile neobosite ale serviciilor diplomatice israeliene in Spania" asupra presei spaniole care relateaza despre conflictul din Fasia Gaza, informeaza AFP.

Reporteri fara Frontiere, pentru libertatea informatieiFoto: RSF

RSF (Reporters Sans Frontieres) Spania s-a referit cu precaderea la purtatorul de cuvant al ambasadei Israelului la Madrid, Hamutal Rogel Fuchs, care, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, l-a calificat "activist" in serviciul Hamas pe corespondentul televiziunii nationale spaniole (TVE) la Ierusalim si trimis special in Gaza.

"Cronicile dramatice ale Yolandei Alvarez, incepand cu abuzul de adjective urmat de montari care rezulta dintr-o distributie si o selectie de scene care servesc interesele Hamas, sunt mai mult sau mai putin produsul unui activist", a scris purtatorul de cuvant pe Facebook.

RSF Spania denunta "presiunile neobosite ale serviciilor diplomatice israeliene din Spania asupra jurnalistilor si mass-mediei spaniole".

"In afara de faptul ca sunt false, acuzatiile lansate de ambasada la adresa corespondentei TVE sunt deosebit de grave pentru ca o pun in pericol", aa declarat Macu de la Cruz, vice-presedinte al RSF Spania, citat intr-un comunicat de presa.

Organizatia care are ca obiectiv apararea libertatii presei mai arata ca, "potrivit marturiilor altor jurnalisti si mass media, ambasada Israelului in Spania mentine o atitudine permanenta de intimare a jurnalistilor spanioli".

"Incep sa arate cu degetul jurnalistii in fata organizatiilor media unde sunt angajati si ii numesc in fata sefilor. Alte organizatii media au confirmat aceste presiuni, facute sub forma unor denunturi, apeluri telefonice si vizite ale reprezentantilor diplomatici israelieni", mai arata RSF Spania.