Orasul Lugansk, bastion separatist din estul Ucrainei devastat de lupte, se afla in pragul unei catastrofe umanitare, fiind privat de apa, electricitate si aprovizionare cu produse alimentare, a avertizat sambata primaria, potrivit AFP.

Aceasta capitala regionala apropiata de frontiera rusa, a carei populatie depasea 500.000 de locuitori inainte de insurectie, este afectata de confruntari aproape permanente de cateva saptamani intre fortele ucrainene si rebelii prorusi, scrie AFP, citat de Mediafax.

"Ceea ce se intampla in prezent la Lugansk (...) este un adevarat razboi care a luat deja viata a peste 100 de locuitori pasnici", s-a alarmat primaria intr-un comunicat.

"Dupa mai multe luni (de lupte, n.red.), din cauza blocadei si tirurilor neincetate, orasul se afla in pragul unei catastrofe umanitare", a adaugat municipalitatea.

Potrivit acesteia, electricitatea, apa curenta, liniile telefonice si Internetul sunt intrerupte. Rezervele de carburanti sunt epuizate, inclusiv pentru serviciile de salvare. In ceea ce priveste alimentele, majoritatea magazinelor sunt inchise si livrarile (de alimente si apa potabila) sunt intrerupte. Functioneaza doar brutariile si alimentarele. Salariile si pensiile nu se mai platesc de o luna, iar bancomatele sunt goale.

Lugansk, situat in bazinul industrial si minier Donbas, este una dintre zonele fierbinti ale rebeliunii proruse care a proclamat aici o Republica populara, ca si in orasul Donetk, situat la o distanta de 150 de kilometri. Lupte violente au avut loc de la inceputul ofensivei, in urma cu trei luni, in special pentru controlul aeroportului.

In fiecare zi, autoritatile locale anunta victime in randul civililor.

70 de experti la locul prabusirii avionului MH17

Intre timp, 70 de experti internationali se vor deplasa in zona prabusirii avionului MH17 in estul Ucrainei, pentru recuperarea de ramasite umane inca aflate aici, zona controlata de separatisti.

Potrivit corespondentului AFP, la Grabov, unde au cazut bucati din avionul prabusit pe 17 iulie dupa ce a fost lovit de o racheta, a ajuns un convoi de 20 de masini transportand inspectori OSCE si experti olandezi si australieni si, pentru prima data, caini politsti.