"Situatia actuala" legata de Ucraina nu corespunde nici intereselor Rusiei, nici celor ale Statelor Unite, au convenit vineri presedintii rus si american Vladimir Putin si Barack Obama, intr-o convorbire telefonica, potrivit unui comunicat al Kremlinului, care nu face insa nicio referire la "ingrijorarile" legate de sustinerea Moscovei pentru separatistii pro-rusi, exprimate de liderul american, potrivit Casei Albe, scrie AFP.

Putin a subliniat in aceasta convorbire ca noile sanctiuni occidentale sunt "contra-productive" si ca aduc atingere atat cooperarii ruso-americane cat si stabilitatii internationale in general.

Comunicatul Kremlinului nu pomeneste nimic de ingrijorarile privind "sustinerea sporita" a Moscovei pentru rebelii din estul Ucrainei.

Kremlinul noteaza doar ca cei doi lideri au convenit asupra necesitatii unei "incetari durabile a actiunilor militare in sud-estul Ucrainei si a inceputului unui proces politic" intre puterea ucraineana si separatisti.

"Cei doi lideri au cazut de acord asupra necesitatii de a ramane in contact", precizeaza Casa Alba.

La Washington, purtatorul de cuvant al Pentagonului, contra-amiralul John Kirby, a afirmat ca Rusia continua sa isi intareasca prezenta militara la granita cu Ucraina.

"Sunt peste 10.000 (de soldati), dar este fluctuant", a spus acesta, adaugand ca treupele se afla la "mai putin de 50 km de granita, mai aproape decat ce am vazut in aceasta primavara".

Potrivit executivului american, Obama si-a reafirmat "ingrijorarea" fata de respectarea tratatului de control al armelor nucleare din 1987.

Washingtonul a acuzat Rusia ca a incalcat tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (FNI), semnat in 8 decembrie 1987 de catre SUA si URSS, testand o racheta de croaziera.