Urmarile disputei sanctiunilor dintre Uniunea Europeana si Rusia vor diminua cu 0,6% cresterea economica din acest an a Poloniei, a declarat vineri viceprim-ministrul polonez Janusz Piechocinski, potrivit Reuters.

Intrebat de publicatia Rzeczpospolita care este costul sanctiunilor impuse de Rusia pentru economia poloneza, Piechocinski a raspuns: "0,6% din PIB pana la sfarsitul anului".

Rusia a anuntat miercuri ca interzice importurile de fructe si legume din Polonia, precizand ca este posibil sa extinda embargoul asupra intregii Uniuni Europene

Interdictia a fost calificata de Varsovia drept un exemplu de "represaliile politice" ale Kremlinului la noile sanctiuni occidentale impuse Rusiei cu o zi mai devreme pe fondul implicarii sale in insurgentele separatiste din estul Ucrainei.

"In acest moment, exporturile noastre in Rusia au scazut cu 7% si cu 26-29% in Ucraina", a declarat Piechocinski. "A doua jumatate a anului va vedea consolidarea acestor tendinte".

Banca centrala a Poloniei estimeaza ca economia, cea mai mare din Europa Centrala si de Est, sa creasca cu 3,6%in 2014.

Exporturile poloneze catre Rusia au atins 8,1 miliarde de euro (10,8 miliarde de dolari) in 2013, suma ce cuprinde cele 316 milioane de euro obtinute din exportul de fructe si legume afectat de embargoul impus de Rusia.

Potrivit cifrelor Comisiei Europene, SUA a vandut Rusiei in 2011 fructe in valoare de 1,2 miliarde de euro si legume in valoare de 886 milioane de euro, reprezentand mai mult de o cincime din exporturile sale la aceste categorii.