Guvernul italian a desemnat-o oficial pe ministrul Afacerilor Externe, Federica Mogherini, drept candidat la postul de membru al Comisiei Europene, precizand ca este avuta in vedere functia de Inalt reprezentant pentru politica externa, scrie AFP.

"Draga presedinte, as dori sa va informez ca guvernul italian a decis sa o desemneze pe Federica Mogherini, in prezent ministru al Afacerilor Externe, candidat pentru postul de Inalt reprezentant si vicepresedinte al Comisiei Europene, scrie seful guvernului italian, Matteo Renzi, intr-o scrisoare adresata presedintelui desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Matteo Renzi face presiuni foarte mari, de cateva saptamani, in incercarea de a isi impune ministrul in postul de sef al diplomatiei europene. El se confrunta insa cu o puternica rezistenta, in conditiile in care mai multe tari din Estul Europei o considera pe Mogherini prea favorabila Rusiei.

Un prim summit european, la jumatatea lunii iuline, s-a incheiat fara un acord asupra numelor viitorilor responsabili ai UE. Un nou summit va avea loc in 30 august.

Statele membre trebuiau sa isi desemneze comisarii pana la finele lui iulie, pentru a-i permite lui Juncker sa-si constituie echipa in august, inaintea acestui summit.