Statele Unite furnizeaza armament Israelului si nu depun suficiente eforturi pentru oprirea conflictului din Fasia Gaza, acuza Navi Pillay, Inaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului.

"Statele Unite au influenta asupra Israelului si ar trebui sa faca mai mult pentru evitarea victimelor civile, pentru a aduce partile la masa dialogului", a declarat Navi Pillay, conform ziarului La Repubblica, citeaza Mediafax.

"Statele Unite nu doar ca ofera Israelului artilerie grea, dar au oferit si un miliard de dolari pentru a ajuta Israelul sa aiba un sistem antiracheta. Un sistem de protectie pe care civilii din Fasia Gaza nu pot conta", a adaugat Pillay.

Navi Pillay a acuzat Israelul ca sfideaza in mod deliberat dreptul international in ofensiva impotriva miscarii islamiste palestiniene Hamas. In ultima conferinta de presa sustinuta la Geneva inainte de finalul mandatului de sase ani, Navi Pillay a condamnat atacurile desfasurate de armata israeliana in Fasia Gaza impotriva unor locuinte, scoli, spitale si centre ONU. "Niciunul nu pare a fi un act accidental. Par sa fie acte de sfidare deliberate la adresa obligatiilor care decurg din dreptul international", pe care Israelul trebuie sa le respecte, a afirmat Inaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului.

"Este absolut incontestabil ca principiile de proportionalitate si precautie au fost ignorate" de Israel, a declarat Navi Pillay. "Nu putem tolera aceasta stare de impunitate", a adaugat oficialul ONU.