Liderii Opozitiei din Ungaria, Gergely Karacsony si Viktor Szigetvari, au facut apel la Uniune Europeana, in replica la discursul recent al premierului conservator ungur, Viktor Orban, de la Baile Tusnad, ei reclamand "Putinizarea Ungariei", scrie Newsweek. In schimb, Comisia Europeana, printr-un purtator de cuvant, a transmis ca nu comenteaza declaratiile lui Orban care anuntau, din Romania, falimentul democratiei liberale din Europa si proslaveau regimurile autoritare si ultra-conservatoare din Rusia, Turcia si China.

Viktor Orban (foto arhiva)Foto: Comisia Europeana

Szigetvari a cerut "masuri active si serioase" care sa fie aplicate pentru a opri "deteriorarea constanta a democratiei din Ungaria", in special cu privire la libertatea presei si a ONG-urilor, potrivit Associated Press.

Comisia Europeana a raspuns, prin purtatorul de cuvant Jonathan Todd, care a declarat ca Bruxelles-ul nu face niciun comentariu privind discursul lui Orban, mai scrie Newsweek.

In Comisia Europeana, Jonathan Todd este purtatorul de cuvant responsabil pentru comisarul european pentru Afaceri sociale si ocuparea fortei de munca, ungurul Laszlo Andor, care este insa socialist, fiind trimis la Bruxelles de catre fostul guvern Gordon Bajnai, in februarie 2010, cu putin timp inainte sa vina la putere conservatorul Viktor Orban.

In Ungaria, declaratiile critice ale lui Orban fata de sistemul democratiei liberale europene au au starnit indignarea presei de opozitie, insa "alarma" a fost acoperita imediat si asurzitor de ziarele apropiate premierului de la Budapesta.

Ziarul de stanga Nepszabadsag a comparat implicatiile discursul lui Orban cu autoritarismul lui Mussolini din perioada interbelica. Editorialistul Gabor Horvath explica faptul ca nu exista nicio "democratie neliberala". El interpreteaza mesajul lui Orban ca pe o negare a "realizarii-cheie a civilizatiei occidentale" si respinge asigurarile premierului ungur ca nu ar nega valorile de baza ale liberalismului. Editorialistul arata, insa, ca exemplul lui Mussolini nu este o optiune reala pentru Orban, care va trebui sa se limiteze la "o forma mai moale de dictatura". (Sursa: Free Hungary)

Criticile la adresa lui Orban au fost acoperite de o ploaie de laude din presa apropiata premierului ungur.

Intr-un comentariu din Magyar Hirlap, editorialistul Gyula T. Mate ii catalogheaza drept "alarmisti" pe crticii lui Orban. Ziarul il apara pe premier spunand ca nu a "jurat credinta lui Vladimir Putin", ci a spus doar ca ar fi o greseala ca Ungaria sa nu ia considerare China sau Rusia "si sa refuze sa invete ceea ce este util acolo". (Sursa: Free Hungary)

Corespondentul Newsweek la Budapesta se declara convins ca apartenenta la Uniunea Europeana ii asigura Ungariei democratia, insa nu este sigur ce fel de democratie.

"Discursul a provocat scandal pe stanga si in randul opozitiei, dar, de fapt, Orban nu a spus ceva foarte nou fata de ceea ce mai spusese si inainte intr-o alta forma. El a vorbit mult cu admiratie pentru ceea ce el numeste <>", a declarat jurnalistul Adam LeBor.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat ca vrea sa renunte la democratia liberala in favoarea unui "stat neliberal", urmand exemplele Rusiei si Turciei, informeaza Bloomberg.

Criza financiara globala din 2008 a aratat ca "statele democratice liberale nu pot ramane competitive la nivel global", a declarat Orban la 26 iulie, la o intalnire a liderilor etnici maghiari de la Baile Tusnad.

"Nu cred ca aderarea noastra la Uniunea Europeana ne impiedica sa construim un nou stat neliberal bazat pe fundatiile nationale", a sustinut Orban. El a enumerat Rusia, Turcia si China, ca exemple de natiuni "de succes", care nu sunt liberale, iar unele dintre ele nici macar democrate.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sambata, la Universitatea de vara de la Baile Tusnad, ca tara sa doreste sa-si dezvolte, in continuare, relatiile cu Uniunea Europeana, dar si cu statele din restul lumii, daca gaseste puncte de interes comune, a relatat Agerpres.

Raspunzand unei intrebari din public, Orban a spus ca Ungaria nu vrea ca Rusia sa fie izolata, dimpotriva, interesul major este ca "aceasta tara sa nu se rupa de procesul de dezvoltare, democratizare si modernizare a societatii".

El crede ca Ungaria trebuie sa aiba relatii bune cu tarile din Uniunea Europeana, dar si cu restul lumii, mentionand ca nu va marginaliza nici capitalul rusesc, nici cel venit din tarile arabe si nici din China.

"Lasand la o parte ideologiile, trebuie sa gasim acele puncte comune pe baza carora sa ne armonizam interesele cu aceste tari. Nu cred ca trebuie sa facem o alegere, trebuie doar sa vedem daca relatiile servesc sau nu intereselor Ungariei. (...) Trebuie sa avem relatii bine dezvoltate cu UE, dar si cu restul lumii, pentru ca succesul lor este si succesul nostru. Trebuie sa fim realisti in ceea ce priveste capacitatile noastre si constienti ca trebuie sa dezvoltam aceste relatii, sa cautam acele puncte unde avem interese comune", a afirmat Viktor Orban.

Atat in discursul rostit la Universitatea de Vara, cat si atunci cand a raspuns intrebarilor din public, Viktor Orban a criticat liberalismul ca factor de structurare a societatii, pe baza caruia s-au dezvoltat statele occidentale, afirmand ca nu s-a dovedit a fi o solutie sustenabila atunci cand s-a declansat criza economica internationala.

Avand in vedere schimbarile care se produc in context international, Orban a spus ca Ungaria cauta sa-si defineasca propriul sistem care sa aduca prosperitate si stabilitate in urmatorii 20-30 ani, mentionand ca a copia Occidentul "e o dovada de provincialism".

"Daca vrem sa schimbam tot ceea ce nu ne convine in lumea care ne inconjoara, atunci trebuie sa cream un sistem care sa ne convina", a spus Viktor Orban, care a sustinut ca liberalismul care a construit statul de bunastare si-a epuizat deja resursele si 'a inceput sa se autoconsume'.

Orban a afirmat ca nu neaga valorile liberale, dar aceasta ideologie nu va fi elementul central al sistemului politic din Ungaria, atata vreme cat partidul pe care il conduce, FIDESZ, se va afla la putere, ci va contine "o abordare nationala".

  • Comisia Europeana a criticat taxa lui Orban care ar afecta trustul de presa german Bertelsmann

Daca fata de discursul lui Viktor Orban de la Baile Tusnad nu a avut nicio reactie, Comisia Europeana a criticat planul guvernului ungar de a institui o noua taxa care sa se aplice separat pe veniturile din publicitate ale presei.

Neelie Kroes, comisarul european pentru politica digitala, a declarat ca taxa lui Orban a fost o incercare de ataca democratia din Ungaria.

"Ideea e ca controlul guvernamental, monopolul si cenzura apartin unei perioade diferite, mai intunecate din istoria Ungariei si nimeni nu ar trebui sa incerce o intoarcere la ea" a spus Kroes, citata de Euronews.

Ea a subliniat ca "stirile echitabile si impartiale sunt o functie principala a unei prese libere si pluraliste". "Subminand aceasta si incercand reducerea la tacere a dezbaterii dinamice este un atac la democratie maghiaraPentru democratie si pentru poporul maghiar care s-a luptat atat de aprig sa se bucure de beneficiile sale, nu putem ramane spectatori", a mai spus comisarul european.

Noua taxa va afecta atat presa straina din Ungaria, cat si pe cea maghiara, noteaza Euronews.

Trustul media RTL Ungaria este de asteptat sa fie cel mai grav afectat. Canalul este detinuta de gigantul media german Bertelsmann. Acesta spune ca guvernul vrea sa "submineze cea mai mare companie media din tara", cu noua taxa.