Parlamentul ucrainean a respins joi demisia premierului Arseni Iatseniuk, evitand o noua criza politica, in timp ce Rusia a lansat noi exercitii militare in sudul tarii, care implica inclusiv rachete sol-aer S-300, inclusiv la granita cu Ucraina, starnind din nou ingrijorarea Kievului, care a cerut explicatii, scrie AFP.

---------------

UPDATE 18:40 Reprezentanti ai Rusiei si Ucrainei se afla joi la Minsk, la invitatia presedintelui belarus Alexandr Lukashenko care a promis ca va face "tot ce este necesar" pentru a reduce tensiunile din estul Ucrainei.

Potrivit presei rusesti, reprezentanti ai separatistilor din autoproclamata "Republica Donetsk" s-ar putea alatura vineri acestei reuniuni, organizata la cererea presedintelui ucrainean Petro Poroshenko.

UPDATE 16.55 Parlamentul ucrainean a aprobat un proiect privind introducerea temporara a unui impozit militar de 1,5 la suta din venit, pentru finantarea fortelor armate, in conditiile in care Ucraina cheltuie aproape sase milioane de dolari pe zi pentru ofensiva impotriva separatistilor din estul tarii, scrie AFP, potrivit Mediafax.

Noul impozit prevede colectarea a 1,5 la suta din veniturile persoanelor fizice, inclusiv salarii, bonusuri, plati compensatorii, premii de la loterii si castiguri de la jocurile de noroc.

UPDATE 14:40 Mai multe explozii puternice au fost auzite in proximitatea locului prabusirii zborului MH17, in zona contralata de separatisti, a constatat un fotograf AFP, la putin timp dupa sosirea expertilor internationali.

O coloana de fum se putea vedea in zona, la mai putin de zece kiloemtri de locul unde se afla ramasite ale victimelor si ale avionului Boeing, doborat de o racheta in 17 iulie.

UPDATE 14:30 Expertii olandezi si australieni au ajuns joi la locul prabusirii aeronavei Boeing al Malaysia Airlines in estul Ucrainei, a anuntat OSCE, preluata de AFP.

-----------------

La Kiev, doar 16 deputati au votat pentru demiterea lui Iatseniuk, fata de 226 voturi necesare.

Iatseniuk, un pro-occidental care a preluat functia de premier dupa fuga presedintelui demis Viktor Ianukovici, si-a depus demisia in 24 iulie, dupa dizolvarea in Parlament a coalitiei guvernamentale care a deschis calea alegerilor anticipate dorite de presedinte.

Deputatii au respins atunci legi impopulare destinate sa redreseze finantele tarii, in profunda recesiune si mentinuta pe linia de plutire prin ajutoare financiare masive.

Iatseniuk a denuntat atunci o "crima morala si politica", denuntand faptul ca deputatii aflati in campanie nu adopta legi de care depinde "soarta tarii".

Ulterior, si-a temperat declaratiile si a acceptat sa ramana in functie cu conditia de a fi votate legile bugetare si fiscare in chestiune, lucru care s-a intamplat joi. Textele prevad in special economii bugetare si noi finantari pentru fortele armate angajate in estul tarii.

Jurist si economist in varsta de 40 de ani, Iatseniuk este membru al partidului Batkivcina al Iuliei Timoshenko, cea mai importanta forta a coalitiei si care se opune alegerilor anticipate. A fost unul dintre liderii miscarii de contestare din Maidan care a condus la destituirea lui Ianukovici.

In acest context, Rusia a lansat noi exercitii miliare in sudul tarii, care implica rachete sol-aer S-300, vombardiere Su-24 si interceptoare MiG-31in regiunea Astrahan (Sud) care vor dura pana vineri, dupa cum a precizat un purtator de cuvant al districtului militar central din Rusia.

Acesta a sustinut ca manevrele fusesera planificate din timp si nu sunt legate de escaladarea tensiunilor dintre occidentali si Moscova.

Ministerul rus al Apararii a precizat ca aceste operatiuni au drept scol exersarea fortelor armate pentru "respingerea unui atac masiv cu rachete".

Fortele aerospatiale ruse efectueaza de asemenea exercitii separate in care sun implicate rachete sol-aer S-300 si versiunea lor mai avansata, S-400, precum si sistemele antiaeriene Pantsir-S1.

Kievul a cerut explicatii pentru aceste "operatiuni militare in apropierea granitei cu Ucraina".