Germania si Rusia negociaza un plan secret pentru a solutiona pasnic criza din Ucraina, scrie cotidianul britanic The Independent. Citand surse apropiate acestor negocieri, planul discutat de Angela Merkel si Vladimir Putin urmareste stabilizarea granitelor Ucrainei si furnizarea de ajutor financiar pentru aceasta tara dar si recunoasterea independentei si anexarii Crimeei de catre Rusia.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

Acest ultim punct, extrem de controversat, ar putea fi insa greu de digerat de mai multi membri ai Organizatiei Natiunilor Unite, noteaza The Independent.

Sursele citate afirma ca prima parte a planului de stabilizare prevede retragerea sprijinului militar si financiar al Rusiei pentru separatistii pro-rusi care opereaza in estul Ucrainei. Planul prevede, de asemenea, acordarea unor puteri extinse acestor regiuni ale Ucrainei.

In plus, presedintele ucrainean trebuie sa fie de acord ca tara sa sa nu depuna o cerere de aderare la NATO. In schimb, presedintele Vladimir Putin nu va incerca sa blocheze sau sa intervina in tratatul de liber schimb semnat de Ucraina cu Uniunea Europeana.

In al doilea rand, Gazprom va oferi Ucrainei un acord pe termen lung pentru furnizarea de gaze naturale. In prezent, un astfel de acord nu exista iar rezervele Ucrainei s-ar putea epuiza inainte de venirea iernii, cu efecte dezastruoase pentru economia acestei tari.

O parte a acestui acord prevede ca Rusia va oferi un pachet financiar de un miliard de dolari pentru a compensa pierderile generate de platile efectuate pentru stationarea flotei rusesti in Crimeea si Sevastopol inainte de anexarea peninsulei.

The Independent noteaza ca incercarile de mediere ale Angelei Merkel s-au blocat dupa doborarea cursei MH17 in estul Ucrainei, in 17 iulie.

Dar surse care participa la discutii au declarat miercuri ca "planul german de pace se afla inca pe masa". "Negocierile sunt intr-un punct mort din cauza dezastrului MH17 dar se asteapta repornirea acestora odata ce investigatia se finalizeaza".

"Toti au interesul sa obtina un acord. Speram ca discutiile sa fie reluate daca se ajunge la un rezultat satisfacator in ceea ce priveste investigatiile legate de cauzele catastrofei MH17", au precizat sursele citate.

Un purtator de cuvant al ministerului britanic al Afacerilor Externe a precizat ca nu are cunostinta despre astfel de negocieri. Acesta a subliniat insa ca este foarte putin probabil ca SUA sau Marea Britanie sa fie de acord sa recunoasca controlul Rusiei asupra Crimeei. Serviciul de presa al Ambasadei Germaniei nu a putut fi contactat de ziaristii britanici.

Germania este foarte interesata in ajungerea la o solutie in criza ucraineana, avand in vedere volumul important al comertului cu Rusia. In epoca Angelei Merkel, axa ruso-germana s-a intarit semnificativ iar pana la doborarea avionului malaiezian guvernul de la Berlin s-a aratat reticent in stabilirea de sanctiuni comerciale impotriva Moscovei.

"Este acordul lui Merkel. Discuta direct cu presedintele Putin despre aceasta. Trebuie sa rezolve disputa deoarece nu este in interesul numanui sa avem tensiuni in Ucraina sau sa avem Rusia aruncata intr-o zona rece. Nimeni nu vrea un alt Razboi Rece", a spus o sursa implicata in procesul de negociere.

Unele dintre cele mai mari companii germane sunt puternic implicate in Rusia, care are una dintre cele mai mari piete auto din Europa, iar multe dintre intreprinderile mici si mijlocii din aceasta tara se extind in Rusia.

In centrul discutiilor legate de un nou acord cu Gazprom s-ar afla omul de afaceri ucrainean Dmitry Firtash. Firtash - care a negociat primul acord major dintre Ucraina si Rusia, intre 2006 si 2009 - traieste acum la Londra si se lupta sa nu fie extradat in America. El are relatii apropiate cu liderii rusi si ucraineni - l-a sprijinit pe presedintele Poroschenko - si actioneaza ca un pivot in spatele scenei, la cele mai inalte nivele, mai adauga The Independent.