Numarul de trupe rusesti si armament de-a lungul granitei cu Ucraina este in crestere, ajungand la "mult peste 12.000", a declarat miercuri generalul Philip Breedlove, comandatul trupelor NATO in Europa, citat de Reuters.

Philip BreedloveFoto: NATO

"Ne uitam la materialele care se misca din interiorul districtului militar central rusesc catre zona Rostov, unde se aduna, se intalnesc, se antreneaza si se misca catre granita, si ii vedem peste granita", le-a spus comandantul NATO in Europa reporterilor de pe aeroportul Pristina, dupa o vizita facuta trupelor NATO din Kosovo.

Totodata, observatorii OSCE au inceput miercuri o misiune de supraveghere la doua puncte de control de la frontiera ruso-ucraineana in sudul Rusiei, a anuntat Ministerul rus pentru Afaceri Externe, potrivit AFP.

"Supravegherea punctelor de control Donetsk si Goukovo va fi asigurata de catre 16 observatori OSCE timp de 24 de ore", a aratat ministerul intr-un comunicat de presa, fara a preciza pentru ce perioada de timp este efectuata misiunea.

"Nu este exclus ca observatorii sa fie pusi in pericol" de continuarea luptelor, in apropiere, intre fortele guvernamentale si separatistii pro-rusi din estul Ucrainei, a avertizat ministerul.

Invitandu-i pe observatorii OSCE la punctele de control, Moscova incearca sa raspunda acuzatiilor de la Washingtonului si Kievului, potrivit carora aceste puncte de frontiera sunt folosite pentru trecerea luptatorilor si livrarea de echipamente militare catre insurgentii pro-ruse.

Pentru Moscova, misiunea OSCE este "o dovada in plus a bunavointei Rusiei, care vrea sa promoveze detensionarea conflictului intern din Ucraina".

Misiunea se va limita insa la monitorizarea unei parti a frontierei dintre Rusia si Ucraina, si nu la supravegherea intregii frontiere.