Rusia a decis miercuri sa interzica importurile de fructe si legume din Polonia, la o zi dupa ce europenii au impus noi sanctiuni economice Rusiei pentru rolul sau in conflictul ucrainean, transmite AFP.

UPDATEMinistrul Agriculturii din Polonia a calificat embargoul asupra importuilor de fructe si legume drept un act de "represiune politica" din partea Rusiei, transmite Reuters.

"Am luat decizia de a impune restrictii asupra importurilor in Rusia a aproape toate fructele si legumele provenind din Polonia", a declarat Alexei Alexeenko, un purtator de cuvant al Rosselhoznadzor, agentia sanitar-veterinara rusa.

Potrivit lui Alexeenko, aceasta decizie este motivata de "incalcari repetate" in certificatele si procedurile de carantina. Embargoul va intra in vigoare la 1 august.

Moscova a avertizat luni ca ar putea limita importul anumitor produse provenind din statele Uniunii Europene, din cauza descoperirii unei insecte periculoase.

Moscova este adesea acuzata ca utilizeaza arme comerciala, invocand in special motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatica asupra vecinilor sai.

Rusia a utilizat deja aceasta arma in ultimele doua luni impotriva Ucrainei si Republicii Moldova, ca reactie la semnarea de catre cele doua foste republici sovietice a tratatului de liber schimb cu UE.

Uniunea Europeana a decis marti sa adopte noi sanctiuni economice contra economiei rusesti, vizand in special blocarea accesului la pietele financiare europene pentru intreprinderile si bancile rusesti si interzicerea vanzarii de arme si d etehnologii sensibile. Noile sanctiuni vor intra in vigoare de la 1 august.