Doctorul care conducea lupta impotriva Ebola in Sierra Leone a murit in urma contractarii virusului. Moartea lui Sheik Umar Khan, care a fost creditat cu tratarea a mai mult de 100 de pacientii, urmeaza decesele a zeci de cadre medicale, precum si infectarea a doi doctori americani din Liberia, relateaza The Guardian.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Sierra Leone este noul epicentru al epidemiei de febra hemoragica, cauzata in mare parte de virusul Ebola, care face ravagii in Africa de Vest din martie si isi continua avansul - Guineea, la inceput, urmata de Sierra Leone, Liberia si Nigeria - in ciuda unei puternice mobilizari internationale. Pana in prezent s-au inregistrat cel putin 672 de morti.

Khan, in varsta de 39 de ani, considerat "erou national" de catre Ministerul Sanatatii a fost mutat intr-un spital din nordul Sierrei Leone pentru tratament. Acesta a murit marti, la mai putin de o saptamana dupa ce a fost diagnosticat.

"Este o pierdere mare si ireparabila pentru Sierra Leone avand in vedere ca el a fost singurul specialist din tara in febrele hemoragice virale", a spus directorul medical Brima Kargbo.

Asky, compania aeriana din Africa de vest, a suspendat zborurile spre si din Sierra Leone si Liberia avand in vedere ca temerile referitoare la raspandirea virusului continua sa creasca.

Rata de mortalitate a focarului actual este de aproximativ 60%, dar boala poate ucide pana la 90% dintre cei care o contacteaza.