Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat marti ca noile sanctiuni impotriva Rusiei vor viza sectoarele energetic, financiar si armamentul, afirmand totodaca ca Europa isi pierde rabdarea in fata lui Vladimir Putin, scrie AFP.

"Astazi, SUA impun noi sanctiuni asupra unor sectoare cheie ale economiei ruse: energie, armament, finante", a declarat Obama, salutand masurile similare adoptate de Uniunea Europeana si care demonstreaza, potrivit presedintelui american, ca europenii si-au pierdut rabdarea cu Vladimir Putin.

"Blocam exporturile unor bunuri si tehnologii destinate sectorului energetic rusesc. Extindem sanctiunile la alte banci si grupuri de apare. Suspendam oficial credintele si finantarile pentru proiecte de dezvoltare in Rusia", a explicat Obama.

Intrebat despre posibilitatea unui nou razboi rece, Obama a respins ideea. "Nu, nu este un nou razboi rece. Este o problema foarte specifica legata de atitudinea Rusiei care refuza sa recunoasca ca Ucraina isi poate urma propria cale".

"Astazi, Rusia se izoleaza din nou de comunitatea internationala, ceea ce constituie o intoarcere in trecut, dupa decenii de progres real", a continuat Obama. "Nu este inevitabil. Este alegerea pe care Rusia si presedintele Putin, in special, au facut-o".

Anterior, Trezoreria SUA a anuntat noi sanctiuni economice impotriva Rusiei pentru rolul sau in criza din Ucraina, adaugand pe lista neagra trei banci rusesti.

SUA au interzis tranzactiile VTB, a doua cea mai mare banca din Rusia, Bancii Moscovei si Bancii Agricole rusesti, principalul creditor al agriculturii.

Si Uniunea Europeana a adoptat marti, pentru prima data, o serie importanta de sanctiuni economice impotriva Rusiei, pentru a-l constrange pe presedintele Vladimir Putin sa inceteze orice sustinere pentru entitatile care destabilizeaza Ucraina.