Rusia a anuntat luni ca va ataca in apel condamnarea de a plati despagubiri de 50 de miliarde de dolari actionarilor companiei petroliere Yukos, apreciind ca tribunalul arbitral "nu este competent" pentru a lua o astfel de decizie, scrie AFP.

"Din cauza lacunelor importante in decizia Curtii de arbitraj, Rusia va contesta aceste decizii in fata tribunalelor din Olanda si spera sa obtina un rezultat echitabil", a precizat ministerul rus al Finantelor intr-un comunicat.

"Va fi o procedura de anulare, o contestare cu scopul de a obtine o anulare", a precizat ministrul rus al Finantelor, Serghei Storceak, citat de agentia de presa Itar-Tass.

"Tribunalul arbitral nu este competent sa studieze chestiunea care i-a fost supusa" analizei, a sustinut ministrul, explicand ca Rusia nu a ratifiat tratatul privind Carta Energiei (TCE), care protejeaza investitiile in proiecte energetice.

Ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov declarase anterior ca Moscova va utiliza "toate optiunile juridice disponibile" pentru a-si apara punctul de vedere.

Rusia a fost condamnata luni de o curte de arbitraj din Haga sa plateasca o despagubire record de 50 de miliarde de dolari fostilor actionari majoritari ai companiei petroliere Yukos.