Liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Germaniei, Frantei si Italiei au convenit luni, in urma unei teleconferinte, sa adopte noi masuri impotriva Rusiei, pe fondul crizei ucrainene, a anuntat presedintia franceza, citata de Reuters.

Cei cinci lideri si-au exprimat regretul ca Rusia nu face presiuni asupra separatistilor pentru a-i aduce la masa negocierilor si nu ia masuri pentru a asigura controlul granitei ruso-ucrainene, afirma presedintia franceza, intr-un comunicat.

"In aceste conditii, cei cinci sefi de stat si de guvern au confirmat intentia de a adopta noi masuri impotriva Rusiei", potrivit sursei citate.

Anterior, un consilier de la Casa Alba citat de Reuters anuntase ca presedintele Barack Obama va discuta luni dimineata (ora locala) cu patru lideri europeni despre situatia din Ucraina.

"Presedintele vorbeste in aceasta dimineata cu liderii Germaniei, Frantei, Marii Britanii si Italiei - o sansa pentru lideri sa se consulte pe tema Ucrainei", a scris pe Twitter consultantul pe probleme de securitate nationala de la Casa Alba Ben Rhodes.

Totodata, cei cinci lideri si-au afirmat vointa de a "spori presiunea" pentru a se ajunge la o incetare a focului in Fasia Gaza, precizeaza AFP.

Acestia "au cauzut de acord sa-si dubleze eforturile pentru a obtine o incetare a focului. Degradarea situatiei nu face decat jocul extremistilor".

Moartea copiilor in Gaza si a civililor in Israel au anulat sperantele unui armistitiu, in prima zi a sarbatorii musulmane a Fitr si dupa trei saptamani de conflict intre Israel si Hamas.

In trei saptamani, ofensiva israeliana s-a soldat cu 1.050 de morti - trei sferturi civili - si cu 6.200 de persoane ranite in Gaza, unde distrugerile sunt considerabile.

In tabara israeliana, 43 de soldati si cel putin sapte civili au fost ucisi.